BiH

Prijedlog preraspodjele akciza čeka odluku parlamenta

Prijedlog preraspodjele akciza čeka odluku parlamenta
Foto: N.N. | Prijedlog preraspodjele akciza čeka odluku parlamenta

SARAJEVO - O novom prijedlogu zakona o akcizama trebalo je da bude glasano sutra na sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH, budući da je na dnevnom redu novi prijedlog, ovoga puta predlagača Kluba poslanika Nezavisnog bloka (NB), no od toga neće biti ništa, barem zasad.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma danas je utvrdila da ovaj prijedlog zakona nije usklađen sa Ustavom i pravnim sistemom BiH.

Parlament sada treba najprije da glasa o ovoj odluci Komisije, a moguća su dva rješenja: prvo je da parlament prihvati izvještaj Komisije, čime zakon momentalno pada. Ukoliko, pak, poslanici odluče da odbiju ovaj izvještaj, on će ponovo biti vraćen Ustavnopravnoj komisiji na odlučivanje.

Iz pravnog tima NB-a su nam pojasnili kako je njihova ideja da se unutar sadašnjeg akciznog opterećenja izvrši svojevrsna preraspodjela, po kojoj, kako navode, ne bi bilo novog udara na džepove građana.

Naime, po sadašnjoj cijeni goriva, jedna litra je opterećena sa po 30 feninga, koji idu direktno u budžet, 15 feninga za putarine (koje također idu u budžet) te 10 feninga za autoceste, uključujući 27 feninga PDV-a na ukupan iznos.

Nezavisni blok predlaže da se "budžetska" akciza od 30 feninga smanji na 20, a da se poveća namjenska akciza na putarinu sa 10 na 20 feninga.

Na taj način, ističu u NB-u, osiguralo bi se novo pokriće za kredite koji nam trebaju, a smanjila bi se ona akciza od koje se iz budžeta isplaćuju plate i naknade našim funkcionerima i zvaničnicima.

"Prijedlog zakona o akcizama koji je u proceduru uputio NB omogućava ispunjavanje glavnog uslova koji su postavile međunarodne finansijske institucije, a to je osiguranje namjenskog pokrića za pokretanje cestogradnje, bez toga da se uvede dodatna akciza na gorivo, koja bi nužno dovela do lančanog rasta cijena na tržištu", ističe Sadik Ahmetović, poslanik ove stranke, navodeći da bi se godišnje na ovaj način moglo prikupiti oko 140 miliona KM u budžet te da bi ta sredstva služila za novi investicijski ciklus.

Borislav Bojić, zamjenik predsjedavajućeg Kluba SDS-a, navodi kako je riječ o krajnje ozbiljnoj stvari te da prevashodno žele pogledati ovaj prijedlog zakona.

"Nas zanimaju dva pitanja. Prvo je plavi dizel, znači, da se dio sredstava koji se uzme građanima vrati poljoprivredi. Druga stvar je pitanje transparentnosti, mora nam se tačno reći koje su putne infrastrukture planirane za gradnju, u šta će tačno biti investirano", ističe Bojić.

Prema projekciji NB-a, za ovaj zakon, ukoliko on "preživi", mogli bi, osim njih samih, da glasaju i SBB, SDP, DF, BPS, A-SDA te Savez za promjene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije