BiH

Princeza Mabel zavela ministra Šaćirbegovića

Princeza Mabel zavela ministra Šaćirbegovića
Princeza Mabel zavela ministra Šaćirbegovića

AMSTERDAM - Frits Hoekstra, bivši agent BVD-a (holandske obavještajne službe), u svojim memoarima piše kako je holandska princeza Mabel (na slici) bila agent obavještajne službe. Navodi da je bila u vezi sa Muhamedom Šaćirbegovićem, tadašnjim ministrom spoljnih poslova BiH.

Mabel je bila aktivna tokom devedesetih, za vrijeme pregovora za potpisivanje Dejtonskog sporazuma kojim je okončan rat u BiH.

Tada je bila u vezi sa Muhamedom Šaćirbegovićem, tadašnjim bh. ministrom spoljnih poslova, s kojim je kontakt uspostavljala na zahtjev BVD-a.

Hoekstra takođe tvrdi da je princeza Mabel po nalogu holandske obavještajne službe zavela Šaćirbegovića i tako direktno preko njega imala sve informacije, tačnije planove Sarajeva u pregovorima koji su se vodili u vezi sa Dejtonskim sporazumom.

Hoekstra tvrdi da je Mabel bila vrbovana da radi na tajnim zadacima još kada je bila student.

Mabel je bila aktivna tokom devedesetih, za vrijeme pregovora za potpisivanje Dejtonskog sporazuma kojim je okončan rat u BiH

Mabel je bila aktivna tokom devedesetih, za vrijeme pregovora za potpisivanje Dejtonskog sporazuma kojim je okončan rat u BiH

Razne operacije vodile su je na mnoga mjesta, između ostalog stažirala je u UN-u.

Njena obavještenja su bila neprocjenjiva i umnogome su formirala okvire Dejtonskog sporazuma koji su nam danas sve tješnji i nepodnošljiviji.

O njenoj povezanosti sa Šaćirbejom i njenom uticaju svjedoči i podatak da je ona bila ta koja je ugovorila sastanak Šaćirbeja sa Hansom van Mirlom i Jorisom Vorhuveom, holandskim ministrima inostranih poslova i odbrane, 1995. godine, svega nekoliko dana prije pada Srebrenice.

Mabel je bila na meti i srbijanske tajne službe zbog svoje veze sa Šaćirbejom.

Naime, prema izvoru bliskom srbijanskom pravosuđu, agenti srbijanske tajne službe, predvođeni Željkom Ražnatovićem Arkanom, krajem 1993. i početkom 1994. godine zaputili su se u Brisel, s namjerom da je otmu. Kako se spekuliše, od nje su htjeli da izvuku dodatne informacije o ministru Šaćirbeju, a definitivna odluka o njenoj otmici je pala 1993. godine, kada je odlučeno da holandski bataljon štiti Srebrenicu.

Navodi se da je sve bilo spremno za njenu otmicu, međutim odustalo se u posljednjem momentu jer je Slobodan Milošević, tadašnji predsjednik Jugoslavije, shvatio da njena otmica neće koristiti srpskim ciljevima.

Da je životni put ove princeze zaista živopisan svjedoči i to da je nekad bila i u vezi sa Klasom Bruinsmom, holandskim gangsterom.

Mabel je bila na meti i srbijanske tajne službe

Naime, Bruinsma je u to vrijeme želio da ukloni konkurenciju i naručio je ubistvo Ljubinka - Duje Bećirovića, tadašnjeg jugoslovenskog bosa u tzv. jugoklanu. Bećirovićev nasljednik u klanu bio je Sreten Jocić - Joca Amsterdam, koji je kasnije naručio ubistvo Klasa Bruinsme, koji je ubijen juna 1991. godine. Pretpostavlja se da je Mabel tada bila u vezi sa Klasom Bruinsmom.

Zbog svoje burne prošlosti Mabel nije omiljena u holandskoj javnosti, a kraljica Beatris često se nalazila na udaru javnosti što je dozvolila da uđe u kraljevsku porodicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije