BiH

Pročitajte dijelove Crnatkovog pisma upućenog Izetbegoviću

Pročitajte dijelove Crnatkovog pisma upućenog Izetbegoviću
Pročitajte dijelove Crnatkovog pisma upućenog Izetbegoviću

SARAJEVO - Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak odgovorio je bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću da ambasador u Hagu mora postupati po naredbama šefa bh.diplomatije, te da je sve drugo kršenje Zakona o institucijama BiH.

"Gospodine Izetbegoviću, obavještavam vas da u skladu s važećim zakonodavstvom BiH, ja kao ministar spoljnih poslova BiH imam ovlašćenja za saradnju s međunarodnim organizacijama, ali i sa drugim tijelima i međunarodnim institucijama. Pošto je Međunarodni sud u Hagu jedno od šest glavnih tijela Ujedinjenih nacija, korespodencija s ovim tjelom je u mojoj nadležnosti", naveo je Crnadak u odgovoru Izetbegoviću.

Crnadak je napomenuo da snosi punu odgovornost za sadržaj pisma upućenog Međunarodnom sudu pravde, te da ambasadoru BiH Mirsadi Čolaković nema pravo da ne postupi po njegovoj instrukciji.

Kršenjem naredbe, ocijenio je Crnadak, ambasador je prekršio Zakon o institucijama BiH.

Crnadak u pismu Izetbegovića optužuje da podstiče "nezakonito" djelovanje ambasadora BiH u Hagu.

"Upozoravam vas da biste insistiranjem na vašoj instrukciji kompletnu diplomatsku mrežu u BiH doveli u blokadu, a većina međunarodnih aktivnosti BiH bila bi paralizovana. Nadajući se još uvijek da se ne radi o diskriminatorskom odnosu prema meni, kao predstavniku Republike Srpske, predlažem da sagledate činjenice i povučete svoju instrukciju ambassadoru u Hagu", zaključuje Crnadak u pismu Izetbegoviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije