BiH

Prodaje bubreg zbog krova nad glavom

Prodaje bubreg zbog krova nad glavom
Prodaje bubreg zbog krova nad glavom

BANJALUKA - Draško Jevđenić (45) iz Poljana, kod Laktaša, dao je oglas da prodaje bubreg kako bi riješio stambenu situaciju svoje porodice.

On tvrdi da su loša materijalna situacija i nemogućnost pronalaženja novca za rješavanje stambenog pitanja jedini razlog zbog kojeg se odlučio za prodaju bubrega krvne grupe B+.

"Za bubreg tražim 50.000 KM, to je sasvim dovoljno da riješi moj problem. Imao sam već jednu ponudu, ali je bila slaba i nisam pristao", govori Jevđenić za "Nezavisne".

Kaže da je zdrav i da se osjeća veoma dobro, te da ne brine za posljedice koje bi mogle nastati ako ostane bez bubrega jer mu je najvažnije da riješi gorući stambeni problem.

"Meni zaista nije bitno kako ću poslije živjeti, jedina stvar koja mi je bitna je da svojoj djeci obezbijedim krov nad glavom", ističe on.

Kaže nam da je zaposlen, supruga je bez posla, imaju dvoje djece i egzistencijalna situacija im je loša. Podstanarskim životom su posebno nezadovoljni, pa je zato spreman da mijenja bubreg za siguran krov nad glavom.

"Živim u tuđoj kući sa suprugom i dvoje djece, a što je najgore ta kuća je neuslovna", kazao je očajno Jevđenić.

Halima Resić, predsjednica Udruženja ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u BiH, govori nam da je nemoguće uticati na ljude da, zbog teške ekonomske situacije u kojoj se nalaze, predaju ovakve oglase, ali i ističe da je prodaja organa krivično djelo.

"To što se javlja u oglasima dešava se već mnogo godina, a razlog je teška finansijska situacija građana. No, moguće je preduzeti određene sankcije samo nakon što se to izvrši, ali, koliko znam, ne i zbog predaje oglasa", objasnila je Resićeva.

Jevđenić nam kaže da nije znao da je prodaja svog organa krivično djelo i ističe da je, ako mu to neko zabrani, doveden u potpuno bezizlaznu situaciju.

Nažalost, ovaj primjer nije usamljen, jer se u BiH, kao i u susjednim zemljama regiona, sve češće dešava da ljudi, iako uglavnom znaju da je to nezakonito, zbog siromaštva prodaju bubrege kako bi riješili stambeno pitanje, otplatili kredit i slično. Tako je javnost prije četiri godine potresao slučaj čovjeka iz Novog Grada, koji je nudio bubreg "po povoljnoj cijeni", jer nije našao drugi način da obnovi kuću u kojoj je živio od mizerne socijalne pomoć s mentalno oboljelom ženom i dvoje dece.

Doktori upozoravaju i na opasnost u tim slučajevima od transplantacije organa u "divljim" klinikama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije