BiH

Prodanović: Moguća ušteda od čak 30 odsto na nivou BiH

Prodanović: Moguća ušteda od čak 30 odsto na nivou BiH
Prodanović: Moguća ušteda od čak 30 odsto na nivou BiH

SARAJEVO - Oko 30 odsto ukupnih budžetskih sredstava na nivou BiH moglo bi biti ušteđeno ako bi se racionalno pristupilo segmentima koji čine značajnu rashodovnu stavku kod niza novouspostavljenih institucija na nivou BiH, izjavio je Srni poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović.

Prodanović je upozorio da će BiH u naredne dvije godine za servisiranje spoljnog duga biti potrebna skoro dva puta veća sredstva, što navodi na to da treba postaviti ozbiljno pitanje ušteda na budžetskim sredstvima kojima posljednjih godina raspolaže veliki broj novoformiranih agencija, uprava i institucija na nivou BiH.

"Ako imate i površan uvid u reviziju učinka tih institucija, on će vam ukazati na ogromnu nepotrebnu potrošnju od niza institucija koje nemaju opravdanost svog funkcionsanja, jer ne pokazuju rezultate u radu", precizirao je on.

Velika novčana sredstva, tvrdi Prodanović, idu na zakup prostorija, službene automobile kojih u nekim institucijama ima čak 50 odsto zaposlenih, tako da na svakog drugog zaposlenog postoji službeno vozilo, veliki računi mobilnih i fiksnih telefona, te različiti ugovori sa spoljnim saradnicima i ugovori o dodatnim poslovima stalnih zaposlenih.

Prodanović smatra neophodnim da se razmotri mogućnost ukidanja nekih institucija, te spajanje više sličnih u jednu instituciju koja bi imala mnogo manje zaposlenih i ostvarivala veće uštede, a ipak obavljala poslove koji su u interesu BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić kaže da je i 250 miliona KM dovoljno da se pokriju izdaci za sve institucije koje su uspostavljene Dejtonskim sporazumom.

"Danas smo u situaciji da trebamo nagovoriti Bošnjake i Hrvate da prihvate ukidanje tih agencija, što je de fakto nemoguće s obzirom da su Bošnjaci sebi postavili kao politički cilj stvaranje što više organa na nivou BiH", kaže Tadić, koji je i potpredsjednik SDS-a.

On je podsjetio da je Narodna skupština Republike Srpske već pokušavala da izvrši analizu ovih pitanja i da ih razriješi, ali se pokazala nemoćnom pod sadašnjim okolnostima.

"Danas je lijek da se otvori civilizovan i svrsishodan razgovor sa predstavnicima Bošnjaka i Hrvata kako bi se utvrdilo šta funkcioniše, a šta ne. To što ne funkcioniše treba da skinemo sa grbače građana i riješimo se na taj način nepotrebnih izdataka", istakao je Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije