BiH

Pukla koalicija u FBiH, DF izašao iz vlasti

Pukla koalicija u FBiH, DF izašao iz vlasti
Pukla koalicija u FBiH, DF izašao iz vlasti

SARAJEVO - Demokratska fronta nije više dio parlamentarne većine FBiH. Rekao je ovo danas nakon sjednice Predsjedništva ove stranke Željko Komšić, lider DF-a.

On je istakao da će ministri iz DF-a dolaziti na sjednice dok Vlada FBiH ne imenuje nove. Dodao je da će Milan Dunović, jedan od potpredsjednika FBiH, koji dolazi iz DF-a, potpisati razrješenje ministara i imenovanja novih kada mu Vlada FBiH dostavi taj spisak.

Komšić je pozvao Fadila Novalića, premijera FBiH, da pokrene proceduru za smjenu ministara.

"Mi u DF-u tražimo samo da se provodi zakon i toga se držimo kao pijan plota. Nama je bitan zakon, a ne politika i zbog toga izlazimo iz vlasti", istakao je Komšić i dodao da Vlada FBiH neće imati podršku DF-a u Parlamentu te poručio da SDA i HDZ što prije traže nove partnere.

On je rekao da je dobio informacije da je jutros Zlatko Lagumdžija, bivši lider SDP-a, bio na sastanku sa Bakirom Izetbegovićem, liderom SDA, te da je razgovarano o mogućnosti da SDP uđe u vlast FBiH.

Naglasio je da će DF poštovati britansko-njemački sporazum i da će za to glasati uvijek u Parlamentu bez obzira na to da li bili u poziciji ili opoziciji.

Koplja u federalnoj vlasti lomila su se već mjesecima na uredbama na kojima insistira HDZ BiH, a DF se protivio tome uz tvrdnju da se time krše zakon i Ustav. Na sjednici Vlade Federacije BiH ministri SDA i HDZ preglasali su danas DF i usvojili uredbu kojom se smjene i imenovanja u javnim preduzećima izuzimaju od resornih ministarstava i prenose na Vladu FBiH.

Uredba je dobila podršku 13 ministara, dok su tri ministra glasala protiv.

Reuf Bajrović, ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH, a koji je kadar DF-a, nije prisustvovao ovoj sjednici.

Ranije je Aleksandar Remetić, zamjenik premijera FBiH, kazao da je, ukoliko Vlada FBiH usvoji Uredbu o imenovanju i razrješenju članova nadzornih odbora, jasno da je riječ o kršenju zakona i Ustava BiH.

Remetić, koji je kadar DF-a, kazao je da će to za posljedicu imati uvođenje pravnog haosa, stvaranje nesigurnosti i napuštanje principa pravne države.

Kako je objasnio, radi se o uredbi da se imenovanja i razrješenja članova nadzornih odbora u javnim preduzećima izuzmu od resornih ministarstava.

''Ovakav postupak bi predstavljao ekonomski i državni udar na Federaciju BiH'', poručio je Remetić, te najavio da DF neće učestvovati u, kako kaže, "kršenju zakona i isporuci javnih preduzeća u ruke dvije stranačke centrale".

Remetić navodi da se na ovaj način ruši njemačko-britanska inicijativa o podršci Bosni i Hercegovini.

"Zato isključiva odgovornost pripada stranačkim čelnicima koji pokušavaju izigrati principe pravne države, zakona i legalizacije", pojasnio je.

Fadil Novalić, premijer FBiH, rekao je da se Vlada dva mjeseca bavila usaglašavanjem uredbe, te da je krajnje vrijeme bilo da se to okonča.

"Dok se DF bavio imenovanjima u preduzećima, što je tehničko pitanje, ministri iz HDZ-a i SDA zajedno s Vladom RS radili su na usaglašavanju ekonomske agende koja će biti u Sarajevu potpisana 11. juna. Ta agenda je od velikog značaja jer obavezuje na ekonomske reforme", istakao je Novalić.

Upitan da prokomentariše najavu da će DF podnijeti krivičnu prijavu protiv njega zbog sporne uredbe, Novalić je rekao da se ne boji jer nikada nije imao problema sa zakonom, te da je zakonodavstvo Vlade FBiH dalo pozitivno mišljenje na tu uredbu. Na pitanje da li će od predsjednika FBiH Marinka Čavare tražiti da smijeni ministra energije, rudarstva i industrije Reufa Bajrovića, Novalić je rekao da neće jer bi to značilo krah Vlade FBiH.

On je pozvao ministre iz DF-a da rade na bitnim pitanjima za FBiH, a da po strani ostave tehnička potanja. Novalić je predložio da se napravi moratorij na imenovanje u javnim preduzećima kako bi se izbjegli dosadašnji problemi koje ima Vlada FBiH, osim preduzeća koja su u gubicima.

Kolegijum SDA je na današnjoj sjednici pozdravio odluku Vlade FBiH kojom se, kako navode, konačno rješava pitanje upravljanja kapitalom u vlasništvu Federacije BiH na zakonit način.

SDP za vanredne izbore

Predsjedništvo SDP-a BiH jednoglasno je usvojilo zaključak da će ta stranka početi raditi na traženju zakonskih rješenja koja bi omogućila raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora u BiH, odnosno u Federaciji BiH.

Predsjedništvo SDP-a navodi da je očito da nova vladajuća koalicija, predvođena HDZ-om, a uz prećutnu saglasnost SDA, uvodi "ekonomski treći entitet" u BiH, time što bi HDZ imao ekskluzivno pravo imenovanja upravljačkih struktura u javnim preduzećima u dijelovima FBiH sa većinskim hrvatskim stanovništvom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije