BiH

Putin podržao Dodika

Putin podržao Dodika
Putin podržao Dodika

MOSKVA - Vladimir Putin, predsjednik Ruske Federacije, tokom razgovora u Moskvi poželio je Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske, uspjeh na predstojećim opštim izborima u BiH, ističući da mu je poznato da ga podržava znatan broj birača.

"Znam da će kod vas uskoro biti održani izbori i želim vam uspjeh. Znam da vas podržava veliki broj birača, to je već sada očigledno", kazao je Putin, a navodi se, između ostalog, u saopštenju koje je izdato nakon sastanka Putina, Dodika i Željke Cvijanović, premijera RS u Kremlju.

Sastanku su prisustvovali i Duško Perović, šef Predstavništva RS u Moskvi, i Jurij Uškov, potpredsjednik Ruske Federacije za spoljnu politiku.

Kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika Ruske Federacije, Putin je poželio dobrodošlicu delegaciji RS i podsjetio da se u ovoj godini već sastajao sa Dodikom.

"Vi ste iskusan političar i rukovodilac. Sve to i sami dobro znate", rekao je Putin.

USPJEŠNI ODNOSI

 Ruski predsjednik je tokom razgovora istakao da su danas složena vremena u međunarodnim odnosima, Evropi i svjetskoj ekonomiji, ali da se odnosi između Rusije i Republike Srpske razvijaju uspješno, što je jako pozitivan faktor u situaciji u regionu.

"Drago mi je da konstatujem da, iako imamo dosta skromne brojke u trgovinsko-ekonomskoj saradnji, ipak robna razmjena raste, tako da je za četvrtinu povećana u posljednje vrijeme", rekao je Putin.

On je predsjednika i delegaciju RS upoznao i s time da su nedavno u Rusiji održani izbori za 84 subjekta i da su ti opštinski i regionalni izbori bili najveći u istoriji savremene Rusije.

"Izabran je veliki broj rukovodilaca regiona Ruske Federacije, tako da razumijemo da se u predizbornom periodu unutrašnja politička situacija uvijek zahuktava. Ali poslije izbora će, ipak, početi normalan svakodnevni rad", naveo je Putin.

POZITIVNE OCJENE

 Posjetu Rusiji koja je trajala četiri dana pozitivnom je ocijenio i predsjednik RS, koji je nakon razgovora sa Putinom rekao da je predsjednik Ruske Federacije izrazio podršku ugovoru sa "Gaspromom" i izgradnji kraka gasovoda "Južni tok" kroz RS.

"Putin je uz puno razumijevanja za situaciju u RS podržao ugovor 'Gasproma' i naše gasne kompanije i sve projekte koje ćemo tamo raditi", rekao je Dodik, dodajući da je na sastanku bilo riječi i o finansijskoj podršci Rusije RS.

On je istakao da je sa Putinom razgovarano o temama koje su važne za RS i da sastanak mnogo znači za budućnost i stabilnost RS.

"Mnogi su od ovoga pokušavali da naprave karikaturu, ali moram da kažem da smo se u Kremlju zadržali značajno vrijeme i da se veoma dobro osjećamo uz podršku koju je dao predsjednik Putin", istakao je Dodik.

PUNA PODRŠKA

 Prema riječima Dodika, ruski predsjednik izrazio je punu podršku projektima od "Južnog toka" do Rafinerije nafte, kao i za projekte istraživanja nalazišta nafte u RS.

Tokom sastanka izražena je zahvalnost za pomoć koju Rusija pruža RS u Savjetu za sprovođenje mira i Savjetu bezbjednosti UN-a, što je od ključne važnosti za njenu stabilnost.

"Mi to ne smijemo da izgubimo i dođemo u poziciju da visoki predstavnici daju svoje izvještaje, a da mi nemamo odgovor u Savjetu bezbjednosti jer onda možemo da dobijemo neku rezoluciju koja može da predstavlja problem našeg statusa", rekao je Dodik.     

Na sastanku sa Putinom i u razgovoru o političkim i ekonomskim temama, zvaničnici RS informisani su o ruskoj poziciji u vezi sa svim što se dešava u svijetu i što ima uticaj na sve životne sfere.

"Ohrabrujuća je svijest o rastu Srpske u političkom i ekonomskom smislu i koliko je ona važna, a nama je važno da se to razumije u svijetu i da se naše pozicije brane, kao i do sada, kroz Savjet za sprovođenje mira, kao i u Savjetu bezbjednosti UN-a", rekla je Željka Cvijanović, premijer RS, u Moskvi.

EKONOMSKE TEME

 Cvijanovićeva je naglasila da je Putin, kada je riječ o ekonomskim temama, apsolutno upućen u sve što se dogovaralo sa ruskim kompanijama i u kojim fazama implementacije se šta od toga nalazi.

Ona je izrazila zadovoljstvo što će RS sa "Gaspromom" moći prvi put da dobavlja gas bez posrednika, što će značiti racionalizaciju troškova, ali isto tako i veću sigurnost u snabdijevanju.

Rekla je da smatra da ne postoji nijedan aspekt situacije u BiH koji nije poznat Rusiji i predsjedniku Putinu kada su u pitanju određene političke implikacije i ekonomski odnosi.

"Postoji razumijevanje za procese, a ono što je meni važno je razumijevanje šta to Republika Srpska želi i u političkom i u ekonomskom smislu i svijest o tome da mi nismo nikome prijetnja te da želimo da očuvamo sve ono što smo dobili kroz jednu pravnu tvorevinu, odnosno međunarodni ugovor", istakla je Cvijanovićeva.  

Prije razgovora sa Putinom delegacija RS imala je niz sastanaka sa privrednicima Rusije, pa je tako drugog dana posjete Cvijanovićeva sa generalnim direktorom "Gasproma" Aleksejom Milerom potpisala sporazum o direktnoj isporuci gasa RS bez posrednika.

Takođe, održan je i sastanak sa Sergejem Kudrašovim, generalnim direktorom kompanije "Zarubežnjeft", na kojem je, između ostalog, bilo riječi i o gasifikaciji Rafinerije u Brodu.

Još jedan od pozitivnih efekata posjete Rusiji mogao bi biti i taj da se dio robe proizvedene u RS nađe na tržištu Rusije. Kako je rekao predsjednik RS nakon posjete sajmu hrane u Moskvi: "Svi su zainteresovani za kupovinu proizvoda, ali domaći proizvođači moraju da imaju kvalitet i količinu".

Rezultat posjete delegacije RS Ruskoj Federaciji je i potpis na odluku VTB banke o povoljnom kreditu u visini od 76 miliona evra za RS. Ovaj kredit biće iskorišten za pomoć budžetu RS i fondovima.

"Poslije Škotske, neka se spremi RS"

BEOGRAD - Milorad Dodik, predsjednik RS, ocijenio je da bez obzira na to kakav bude ishod referenduma u Škotskoj, EU nema više pravo da bilo kome osporava upotrebu institucije referenduma u cilju zaštite svojih prava, te dodao "Neka se spremi RS".

"Referendum o nezavisnosti Škotske, koji se gradio kroz čitav niz zakonskih i drugih aktivnosti desetinama godina, od 18. septembra prestaje da bude samo lijep san Škota i noćna mora britanskih političara, već postaje i nova realnost EU", naveo je Dodik u razgovoru za "Nedeljnik".

Vezane vijesti:

Putin podržao Dodika na izborima

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije