BiH

RS je vlasnik, BiH može raspolagati imovinom

RS je vlasnik, BiH može raspolagati imovinom
RS je vlasnik, BiH može raspolagati imovinom

BANJALUKA - Narodna skupština RS usvojila je u utorak na posebnoj sjednici Zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS, a koja je pod zabranom raspolaganja prema odluci visokog predstavnika.

Prema riječima Džerarda Selmana, ministra pravde RS, taj zakon predviđa da sva državna imovina na teritoriji RS pripada RS, a da na raspolaganje BiH bude stavljena ona imovina koja je potrebna za njeno funkcionisanje u ograničenom vremenskom trajanju, odnosno za vrijeme dok je državi ta imovina potrebna.

Istovremeno, NS RS je odbila dva amandmana SDS-a, koji su se odnosili na to da sporazume Vlade RS sa bh. institucijama o ustupanju imovine odobrava NS RS.

Željko Mirjanić, predsjednik Kluba SNSD-a, rekao je da su amandmani SDS-a odbijeni iz razloga što to nije u skladu sa Zakonom o Vladi RS, te zato što se radi o ustupanju imovine na korištenje, a ne o prenosu vlasništva.

"A treći razlog se odnosi na to da bismo u slučaju da to odobrava NS RS imali blokade u Vijeću naroda", rekao je Mirjanić.

Srđan Mazalica u ime Kluba SNSD-a rekao je da je pitanje državne imovine bespotrebno ispolitizovano. On je podsjetio da je namjera zabrane raspolaganja bila obezbijediti funkcionisanje institucija BiH i da je to bio osnovni cilj zakona.

"Problem je nastao u tumačenju, a koje nema pravno uporište da državna imovina treba da pripadne državi", rekao je Mazalica.

On je pojasnio da i iz Ustava BiH i Ustava RS proističe da RS ima pravo da raspolaže tom imovinom, a ovakvo stanje onemogućava RS da konzumira svoja ustavna prava.

"BiH u pravnom smislu nije suverena ni po raspolaganju imovinom. Ja sam i ranije govorio da je BiH nešto kao dioničarsko društvo koje čine dva entiteta i koja se dogovaraju koje institucije će biti na nivou BiH", rekao je on.

Dušan Stojičić je u ime Kluba SDS-a rekao da ta stranka podržava Vladin prijedlog i da je to učinila i u fazi nacrta zakona, ali da će uložiti dva amandmana.

Branislav Borenović, šef Kluba PDP-a, rekao je da je čudno što je Vlada predložila pet zakona, a na kolegijumu dan pred zasjedanje povukla četiri bez obrazloženja, te je postavio pitanje opravdanosti troškova sazivanja sjednice sa samo jednom tačkom.

"Iz tih razloga PDP se ne želi izjašnjavati o predloženom zakonu", rekao je on. On je Vladi zamjerio i stavljanje na dnevni red vanredne sjednice Narodne skupštine tačku o imenovanjima, kojima, kako je rekao, SNSD želi da "uhljebi svoje kadrove".

Borenović je postavio i pitanje opravdanosti troškova sazivanja sjednice sa samo jednom tačkom dnevnog reda.

Muharem Murselović, predsjednik Kluba SBiH, rekao je da je predloženi zakon antiustavan i antidejtonski i da predstavlja direktan napad na državu BiH.

"Ovo je pravno nasilje RS i predstavlja otvoreni pokušaj da se od države BiH otme imovina koja joj pripada po Ustavu BiH. Ovaj zakon može dovesti do ustavne krize i situaciju pred izbore može da dovede do usijanja", rekao je on i pojasnio da kontinuitet državnosti BiH garantuje da imovina ne pripada entitetima, nego državi.

Nakon završetka glasanja o imovini, NS RS je imenovala Dragana Štaku za člana Regulatorne komisije za energetiku RS, te Milorada Tuševljaka za člana Državne komisije za energetiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije