BiH

RS neće učestvovati u strukturalnom dijalogu

RS neće učestvovati u strukturalnom dijalogu
RS neće učestvovati u strukturalnom dijalogu

BANJALUKA - Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je danas Srni da Srpska ne može učestvovati u nastavku strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa, koji je predviđen za 13. i 14. juli, jer nije utvrđen dnevni red.

Kasipović kaže da, nakon ogromnog truda i napora koji je uložila Evropska komisija, još nema utvrđenog dnevnog reda nastavka strukturalnog dijaloga.

"U pismima koje je Ministarstvo pravde Republike Srpske uputilo na sve relevantne adrese ukazivano je na ovakvu mogućnost, kao i na preporuke sa druge sesije strukturalnog dijaloga kada je jasno rečeno da bi 14 dana prije njegovog nastavka trebalo da bude utvrđen dnevni red", rekao je Kasipović.

On je istakao da Vlada Republike Srpske ostaje privržena strukturalnom dijalogu po predviđenim pravilima.

"Umjesto ovog nastavka strukturalnog dijaloga, predlažem da bude održan sastanak ministara pravde BiH, Federacije BiH, Republike Srpske i predstavnika Brčko distrikta da u ponedjeljak, 13. jula u Sarajevu razgovaramo o budućnosti ovog dijaloga", naveo je Kasipović.

On je naglasio da je potrebno profilisati dnevni red i ozbiljno pristupiti novoj sesiji strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH.

"Strukturalni dijalog  trebalo bi da vode oni koji su zaduženi iz Evropske komisije i ministri pravde, a po potrebi i predstavnici drugih institucija. Mislim da je razlog za skroman rezultat ovog dijaloga zasnovan na činjenici da je bio sa velikim brojem učesnika i temama koje nisu predmet osnovnog motiva ovog dijaloga", kaže Kasipović. 

On je napomenuo da nema političkog pritiska na reformu pravosuđa u BiH.

"Predstavnici određenih institucija su shvatili da su isključeni iz ovog procesa, a logičnije bi bilo da se zapitaju kako su uopšte u njega uključeni. Uvjeren sam da će ovakav dobronamjeran stav iz Srpske biti prepoznat i da će biti prihvaćena sugestija da se o nastavku dijaloga razgovara u ponedjeljak 13. jula u Sarajevu", rekao je Kasipović.

On je ocijenio da se pojedina pitanja dodatno politizuju, jer se tvrdi da će, ukoliko predstavnici određenih institucija ne učestvuju u strukturalnom dijalogu, pravosuđe u BiH zapasti u ogromne teškoće.

"Pravosuđe u BiH je u ogromnim teškoćama. Zbog svega toga mora se naći prava mjera i odluke moraju da donose oni koji za njih odgovaraju", zaključio je Kasipović. 

Izmjena sastava rezultat prirodnog toka 

Ministarstvo pravde BiH pojasnilo je danas da je izmjena Odluke o uspostavljanju radnih grupa za evropske integracije rezultat prirodnog toka da se ministar pravde BiH odredi kao šef delegacije BiH u Strukturalnom dijalogu o pravosuđu, s obzirom da je dijalog i pokrenut sa željom da se nađu zajednički stavovi o pitanju reforme pravosuđa. 

U saopštenju Ministarstva podsjeća se da je Savjet ministara BiH na sjednici od 8. jula usvojio odluku kojom je izmijenjen sastav Radne grupe za pravosuđe i unutrašnje poslove i koja propisuje da je ministar pravde Josip Grubeša šef delegacije BiH te da je radna grupa podijeljena na dvije podgrupe.

Radna grupa je, prema ovoj odluci, podijeljena na podgrupu za pravosuđe i podgrupu za unutrašnje poslove. 

Jedna od vodilja za izmjenu bila je to što je na ovaj način olakšano formiranje delegacije BiH, jer je to dato u nadležnost ministru pravde. 

Usvajanje ove odluke jasan je znak opredijeljenosti Ministarstva pravde BiH i Savjeta ministara da se krene sa neophodnim reformama pravosuđa, dok je Strukturirani dijalog, koji će biti održan u Sarajevu 13. i 14. jula, ocijenjen kao važna polazna tačka budućih reformi.

Ministarstvo pravde BiH je uz velike napore, a s obzirom na kratkoću rokova, uspjelo ispoštovati odluku i dobiti od institucija nove članove radne grupe, te je uputilo Direkciji za evropske integracije popis članova delegacija BiH.

Na popisu se nalaze i predstavnici pravosuđa, Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, predstavnici zakonodavstva, te svih nadležnih organa izvršne vlasti koji će dati potrebne informacije i pomoći u što kvalitetnijem dijalogu za koji se očekuje da će dati pozitivne rezultate.

Predstavnici Suda i Tužilaštva BiH, kako su ranije prenijeli federalni mediji, neće prisustvovati strukturalnom dijalogu o pravosuđu shodno odluci Savjeta ministara BiH. 

Sa mjesta predsjedavajućeg Radne grupe za pravosuđe smijenjen je Bakir Dautbašić, a na ovoj funkciji sada je ministar pravde Josip Grubeša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije