BiH

RS tuže Sudu u Strazburu

RS tuže Sudu u Strazburu
RS tuže Sudu u Strazburu

BANJALUKA - Iako je Ustavni sud BiH svojom odlukom praktično srušio tužbe iz FBiH protiv RS u vezi s ratnom nematerijalnom i materijalnom štetom, logoraši iz FBiH ne odustaju i najavljuju da će i pored tridesetak apelacija koje su podnijeli Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, tako reagovati i na svaku odluku redovnih sudova u BiH koji nisu u njihovu korist.

Naime, Ustavni sud BiH nedavno je usvojio apelaciju Pravobranilaštva RS podnesenu na presudu Apelacionog suda Brčko distrikta, kojom je RS bila obavezna fizičkim licima isplatiti nadoknadu ratne nematerijalne štete zbog smrti bliskih srodnika za vrijeme rata u BiH.

Apelacija je usvojena zbog kršenja prava na pravično suđenje i predmet je vraćen Apelacionom sudu Brčko distrikta, koji treba da donese novu odluku u skladu s pravom na pravično suđenje. Suština je u tome da je Ustavni sud BiH utvrdio da se radi o zastari potraživanja s obzirom na vremenski period koji je prošao od nastanka štete. Ovo nije prvi put da Ustavni sud BiH donosi presude po pitanju tužbi građana FBiH protiv RS, a kojih ima više od 30.000 "teških" gotovo dvije milijarde KM.

"Tačno je da je i ranije bilo odluka, ali nikada nije ovako progresivnih. Očekujemo da odluka Ustavnog suda BiH bude osnova za sve ostale niže sudove", rekla je Danijela Novaković, pravobranilac Republike Srpske.

Ono što je zanimljivo u cijeloj priči jeste da i sudovi u BiH donose potpuno različite odluke u slučajevima tužbi za nematerijalnu i materijalnu štetu, pa tako oni u RS, uglavnom osnovni, presuđuju u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH i odbacuju tužbe zbog zastare, dok s druge strane sudovi u FBiH donose presude protiv RS i u korist tužitelja.

"Sada je šarolika situacija u BiH, ali smo preduzeli korake i sve ono što je prošlo proceduru pred redovnim sudovima u BiH, a što se tiče logoraša, proslijeđeno je Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Dosad je oko 30 predmeta otišlo i mi očekujemo uskoro prve odluke po tom pitanju", rekao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH, dodajući da po svim konvencijama logorašima pripada pravo na nadoknadu nematerijalne štete.

Još jedan od problema s kojima se suočavaju oni koji su podnijeli tužbe protiv RS jesu troškovi postupka i Pravobranilaštva, koje sada moraju platiti, a zavisno od slučaja do slučaja oni se kreću po nekoliko hiljada KM.

"Onima koji su zaposleni ili penzioneri blokira se isplata od plate, ali vjerujemo da će na kraju sve to doći na svoje", rekao je Mešković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije