BiH

Radmanoviću uručena `Medalja Puškin`

Radmanoviću uručena `Medalja Puškin`
Radmanoviću uručena `Medalja Puškin`

SARAJEVO - Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH, primio je jučer priznanje "Medalja Puškin" za razvijanje i širenje međunarodne i kulturne saradnje BiH sa Ruskom Federacijom.

Radmanoviću je priznanje, koje mu je 1. novembra 2007. godine dodijelio Vladimir Putin, predsjednik Ruske Federacije, jučer uručio Konstantin Šuvalov, ambasador Ruske Federacije u BiH.

"U zadnje dvije godine povećano je interesovanje studenata u BiH za izučavanje ruskog jezika i književnosti. Ruski jezik zauzima bitno mjesto u svijetu i govori ga više od pola milijarde ljudi. Ruski je jezik književnosti, nauke i tehnike", rekao je Šuvalov istaknuvši da oko 20.000 učenika u osnovnim i srednjim školama u RS uči ruski jezik. Naglasio je da je i u FBiH sve više učenika i studenata zainteresirano za učenje ruskog jezika, za šta je zaslužan Ilijas Tanović, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, kojem je također dodijeljeno ovo priznanje.

"Prije godinu potpisan je ugovor o saradnji između ruske Knjižare i Univerzitetske nacionalne biblioteke. Ruski predstavnici bili su učesnici festivala folklora, Baščaršijskih noći i gosti Narodnog pozorišta. Cilj saradnje, koja će biti nastavljena, je upoznavanje vrijednosti drugih naroda", rekao je Šuvalov.

Radmanović je istakao da kultura spaja narode.

"'Medalja Puškin' povezuje dva značajna imena: Aleksandra Sergejeva Puškina, čiji duh i djela prate generacije, i Vladimira Putina. Ono je korak naprijed za stanovnike dvije zemlje", naglasio je Radmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije