BiH

Radmanoviću uručena povelja

Radmanoviću uručena povelja
Radmanoviću uručena povelja

BANJALUKA - Nebojši Radmanoviću, delegatu u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, osnivaču i prvom direktoru Arhiva RS, danas je u Banjaluci dodijeljena povelja ugarskog kralja Vladislava II Jagelovića, koja je donesena u Budimu 6. februara 1494. godine.

Povelju su mu uručili Bojan Stojnić, direktor Arhiva RS, i Dušan Popović, bivši direktor Arhiva RS i predsjednik Udruženja arhivskih radnika RS.

Radmanović je istakao da se, iako često dolazi u Arhiv RS, zbog povelje koja mu je uručena, osjeća posebno.

"Ova povelja za mene ima višestruk značaj. Prvo da se prisjetimo vremena kada se Banjaluka prvi put spominje, o čemu svjedoči ista. Ovdje sam nekada davno i radio i bio veoma srećan što imam priliku da se bavim naučnoistraživačkim radom. Takođe, zajedno sa nekim od ljudi koji su danas ovdje sam i osnovao Arhiv RS", istakao je Radmanović.

Dodao je da u Banjaluci sazrijeva nekoliko institucija kao što su Arhiv RS, Narodna i univerzitetska biblioteka RS, te Muzej savremene umjetnosti RS, koje treba da posluže kao primjer kako se čuva i predstavlja kulturnoistorijsko nasljeđe.

Stojnić je podsjetio da se u povelji ugarskog kralja prvi put spominje ime grada Banjaluke kao malog ugarskog utvrđenja u sastavu novoformirane Jajačke banovine, kojim je komandovao izvjesni Đorđe Mikulašić. Originalnu povelju čuvaju u Državnom arhivu Mađarske u Budimpešti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije