BiH

Radnici UIO BiH u Banjaluci: Vehabija klanja na radnom mjestu

Radnici UIO BiH u Banjaluci: Vehabija klanja na radnom mjestu
Radnici UIO BiH u Banjaluci: Vehabija klanja na radnom mjestu

BANJALUKA - Radnici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u Banjaluci već duže vrijeme strahuju za ličnu bezbjednost zbog Osmana Murselovića, izrazito radikalnog kolege za kojeg tvrde da je vehabija iz Prijedora, a s kojim dijele radnu kancelariju u centru Banjaluke.

Zabrinuti radnici UIO BiH posebno su, kako navode, šokirani Murselovićevim vjerskim obredima, koje praktikuje u radno vrijeme i u kancelariji koju dijeli s ostalim kolegama.

"Jednostavno kada otkuca 12 časova vehabija Murselović klekne na koljena i počne da se moli dok se mi ostali zbunjeno gledamo, jer ne znamo kako da reagujemo. Kad bismo svi tako radili, odnosno molili se u radno vrijeme svom bogu, ovo bi bila crkva, a ne radno mjesto", ispričao je zaposlenik UIO BiH i Murselovićev radni kolega koji je želio ostati anoniman.

Murselović se, inače, prije nekoliko dana vratio s prinudnog godišnjeg odmora, na koji ga je, kako nam je potvrđeno u UIO BiH, zbog sumnjivog ponašanja poslao Ismet Hamolić, šef Odsjeka za reviziju i kontrolu u banjalučkoj kancelariji UIO BiH.

Pomenuti je, inače, sin Muharema Murselovića, člana Stranke za BiH i bivšeg poslanika u Narodnoj skupštini RS.

"Osman Murselović je bio na produženom godišnjem odmoru i vratio se prije desetak dana s još većom bradom i zavrnutim hlačama. Iako je kodeks ponašanja UIO BiH jednak za sve i nalaže da se na posao dolazi i radi u uniformi, Osman je do terorističkog napada u Sarajevu svaki dan dolazio u podvrnutim hlačama i s kapicom na glavi", ispričale su za "Nezavisne" Murselovićeve radne kolege koje zbog lične bezbjednosti nisu željele da im navodimo imena.

Nakon terorističkog napada u Sarajevu, situacija sa vjerskim obredima Murselovića je nešto drugačija. Naime, on se više ne moli u kancelariji, već to čini na obližnjem balkonu.

Murselović je juče za "Nezavisne" potvrdio da vjerske obrede obavlja na radnom mjestu.

"Kamo sreće da imam neko drugo mjesto da se molim Bogu", kratko i tihim glasom je prokomentarisao Murselović, kojeg smo zatekli na izlazu iz zgrade UIO u Ulici Nikole Tesle u Banjaluci.

Murselović je zatim upitao opet tihim glasom: "A ko ste vi, jeste li vi nekakvi novinari", iako smo se nekoliko trenutaka ranije predstavili da smo novinari "Nezavisnih" i da želimo da čujemo i njegovu stranu.

Ratko Kovačević, portparol UIO BiH, potvrdio je juče za "Nezavisne" da se prema kodeksu o ponašanju ove institucije vjerske potrebe mogu obavljati, ali u slobodno vrijeme.

"UIO nikome od zaposlenih ne brani, niti može zabraniti zadovoljavanje vjerskih potreba, međutim svi zaposleni to mogu raditi isključivo u svoje slobodno vrijeme, a ne u toku radnog vremena propisanog u UIO BiH. U skladu s kodeksom ponašanja zaposlenih u UIO, takođe nije dozvoljeno nošenje sportskih tenisica, izrazitih mini suknji, uz tijelo pripijenih pantalona, bluza i majica bez rukava i sa dubokim dekolteom te ostale odjeće i obuće neprikladne liku uposlenog u državnoj službi, kao i nošenje vjerskih, nacionalnih i stranačkih obilježja na način koji bi mogao iritirati druge uposlene u UIO i građane", izjavio je Kovačević.

Osman Murselović je posljednji put u centar medijske pažnje dospio prije nekoliko godina kada ga je otac Muharem Murselović izbacio iz kuće zajedno sa suprugom i troje djece.

Murselović je, kako je tada potvrđeno, svom sinu otkazao gostoprimstvo jer je Osman pripadnik vehabijskog pokreta u BiH.

Nakon izbacivanja iz kuće Osman je polupao stakla na lokalu svog oca "Mursel", a koji se nalazi u neposrednoj blizini porodične kuće Murselovića u Prijedoru.

Osman Murselović ima otvoren Facebook profil iz kojeg se, između ostalog, može vidjeti da je prijatelj s organizacijom "Ebu Talha", čiji su zaštitni znak maskirani džihad ratnici naoružani snajperima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije