BiH

Radulj: Nema zakonskih preduslova za suspenziju Zupca

Radulj: Nema zakonskih preduslova za suspenziju Zupca
Radulj: Nema zakonskih preduslova za suspenziju Zupca

SARAJEVO - Procesuiranje direktora Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH Gorana Zupca ima za cilj prebacivanje odgovornosti sa onih koji su bili dužni znati da se pripremaju demonstracije, da štite objekte i lica i da čuvaju javni red i mir, a to nikako nije u nadležnosti Sipe, izjavio je Srni zamjenik ministra pravde BiH Srđan Radulj.

On je istakao da pritisci pojedinih političkih partija i institucija BiH posljednjih dana na Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH da pokrene smjenu predstavlja neprimjeren i protivzakonit pritisak na rad ovog nezavisnog tijela koje djeluje isključivo na profesionalnim osnovama.

"Zakonima kojima je regulisan rad policijskih agencija na nivou BiH su propisana prava i dužnosti svih nadležnih institucija, od Nezavisnog odbora, Ministarstva bezbjednosti i Savjeta ministara, koji svi po redu učestvuju u postupku imenovanja i razrješenja rukovodilaca policijskih agencija", pojasnio je Radulj.

On je naglasio da u ovom trenutku nisu ispunjeni zakonski preduslovi za suspenziju, smjenu ili zabranu pristupa tajnim podacima direktoru Sipe, iako Tužilaštvo BiH uprkos toj činjenici uporno insistira na tome.

"Tužilaštvo BiH nema zakonskih nadležnosti o ovom pitanju, pa s pravom mogu reći da prekoračuje ovlaštenja data im zakonom", tvrdi Radulj.

Kada je riječ o potencijalnoj smjeni, Radulj je dodao da je zakonom propisana procedura koju može pokrenuti samo Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH, pod uslovom da je rukovodilac počinio krivično djelo.

"To znači da Nezavisni odbor može predložiti smjenu tek nakon izricanja pravosnažne osuđujuće presude, a u konkretnom slučaju imamo situaciju da je samo potvrđena optužnica. Bilo kakvo drugačije postupanje nadležnih organa bilo bi u suprotnosti sa zakonom", ističe Radulj.

On je ocijenio da je stav Tužilaštva BiH da će u buduće korespondirati samo sa zamjenikom direktora Sipe - skandalozno, jer Sipa ima ovlaštenog rukovodioca koji obavlja sva zakonom mu povjerena ovlaštenja.

"Tužilaštvo ovim narušava presumpciju nevinosti, ali i otkriva stvarne namjere koje nemaju nikakve veze sa konkretnim predmetom, već sa disciplinskom prijavom direktora Sipe protiv glavnog tužioca Tužilaštva BiH, zbog dobro poznatog predmeta `Mehmedović", napomenuo je Radulj.

Radulj konstatuje da ovi pritisci govore o stvarnim namjerama, a to je sprečavanje Sipe da, kao do sada, istražuju sve predmeta ratnih zločina, bez obzira na nacionalnost osumnjičenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije