BiH

Ratko Mladić spao na 56 kila

Ratko Mladić spao na 56 kila
Ratko Mladić spao na 56 kila

HAG - Branko Lukić advokat Ratka Mladića izjavio je da general i haški optuženik "rapidno slabi i da sada ima samo 56 kilograma", pitajući zašto niko ne izađe u javnost i saopšti taj podatak.

Lukiću je, kako je izjavio za “Vesti”, neshvatljivo ponašanje vlasti u Srbiji koje, kako tvrdi, četiri meseca odlažu formiranje i slanje tima doktora koji bi Mladića pregledali u zatvoru.

Inače, bivši komandant Vojske RS ima upalu pluća, odbija hranu, a prema posljednjim nalazima je i značajno dehidrirao, jer ne može da pije vodu.

Komentarišući najavu glavnog haškog tužioca Serža Bramerca o ubrzanju procesa Mladiću, advokat Lukić je rekao da vjeruje da Bramerc nije mislio na zahtjev za razdvajanje postupaka, već na rad Tužilaštva.

- Oni su sami objasnili da im je potrebno 15 meseci kako bi nam obelodanili sve dokaze. Pretpostavljam, da je Bramerc hteo da kaže da će pokušati da skrate taj period na, recimo, deset meseci. Sve ostalo bi bilo mešanje u rad suda - kaže Lukić.

Njegovi branioci upozoravaju da je Mladićeva zdravstvena situacija alarmantna zbog čega su juče kasno popodne imali hitan sastanak sa predstavnicima Nacionalnog savjeta za saradnju sa Haškim tribunalom u kome su zatražili da ljekari iz Srbije što prije otputuju u Hag.

- Nije dobro. General je završio u zatvorskoj bolnici zbog napada kamena u bubregu, a tamo su mu ustanovili i da ima zapaljenje pluća, da ne može da jede i da je ozbiljno dehidrirao. Sada je hospitalizovan, uključeni su mu infuzija i antibiotici i na njih dobro reaguje - kaže advokat Lukić.

On dodaje da je zbog ovakvog razvoja događaja zahtijevao od Nacionalnog savjeta za saradnju sa Haškim tribunalom da što prije pošalju ekipu stručnjaka "kako bi se sprečilo najgore".

- General više nije slučaj za lekara opšte prakse koji ga trenutno leči u zatvoru - tvrdi Lukić.

U Nacionalnom savjetu, kao prenose “Vesti” Mladićevim advokatima je rečeno da moraju da im dostave medicinsku dokumentaciju o zdravlju generala.

- Oni odlično znaju da je jedan deo te dokumentacije u vlasništvu BIA koja je to svojevremeno oduzela, a da su drugi deo sačinili lekari iz Haškog tribunala te da bi obelodanjivanjem toga mi počinili krivično delo. To je apsurdno - ističe advokat Lukić.

Tokom jučerašnjeg dana pojavilo se više oprečnih informacija povodom Mladićevog zdravstvenog stanja.

Portparol Haškog tribunala Nerma Jelačić potvrdila je da je general "pod medicinskim tretmanom", ali je odbila da da više podataka. Takođe, ona je u izjavi agencijama demantovala pisanje "Vesti" da je Mladić prošlog četvrtka kolabirao, objasnivši da kašnjenje procesa "nije imalo nikakve veze sa zdravstvenim stanjem optuženog već sa kašnjenjem njegovog prevoza iz pritvorske jedinice na Međunarodni sud".

Advokat Lukić kaže da je ova tvrdnja "surovo poigravanje sa činjenicama".

- Tačno je da je suđenje kasnilo zbog kašnjenja prevoza, ali prevoz je kasnio zato što je general pao u svojoj ćeliji i zato što su ga stražari pridizali i pomagali mu da se obuče i da uopšte uđe u sudnicu - podsjeća Lukić.

Branko Lukić naglašava i da bi se u sagledavanju sposobnosti Ratka Mladića da prati suđenje trebalo imati u vidu i činjenica da on gotovo ne može da pokrene desnu ruku.

- Svaki put kada treba nešto da potpiše je pravo mučenje i za njega i za nas. Mi mu bukvalno olovku stavljamo između tri prsta i on tako stavlja svoj paraf. To govori da su moždani udari itekako ostavili trag - kaže Lukić dok pokazuje na koji način se general Mladić potpisuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije