BiH

Razgovarali Čović i Lagumdžija: Bez dogovora ne treba ići u Brisel

Razgovarali Čović i  Lagumdžija: Bez dogovora ne treba ići u Brisel
Razgovarali Čović i Lagumdžija: Bez dogovora ne treba ići u Brisel

SARAJEVO - Bez prethodnog dogovora bh. političkih stranaka o izboru članova Predsjedništva BiH pogrešno je ići u Brisel 1. oktobra na sastanak sa Štefanom Fileom, evropskim komesarom za proširenje.

Zajednički je ovo stav Dragana Čovića i Zlatka Lagumdžije, lidera HDZ BiH i SDP-a, koji su u petak iznijeli nakon dvosatnog sastanka, održanog u Sarajevu.

"Usaglasili smo se da je bez pronalaska zajedničkog sadržioca o pitanju 'Sejdić i Finci' pogrešno ići u Brisel jer bismo time zatvorili vrata interesa koji EU trenutno ima prema BiH", rekao je Čović, koji je bio domaćin sastanka. I Lagumdžija i on ocijenili su potrebnim da prije 1. oktobra bude održan zajednički sastanak što većeg broja političkih stranaka u BiH da pokušaju naći svima prihvatljivo rješenje o presudi, koja nalaže ukidanje diskriminatorskih odredaba Ustava BiH pri izborima za Predsjedništvo i Dom naroda parlamenta BiH.

"Za naše dvije stranke još je validan prijedlog indirektnog izbora članova Predsjedništva, koji je nažalost negiran iz RS. SDP-u je prihvatljiv i SNSD-ov prijedlog o direktnom izboru, uz određene modifikacije, a koji nije prihvatljiv HDZ BiH", izjavio je Lagumdžija.

SNSD, čija je delegacija u četvrtak o istoj temi razgovarala sa čelnicima HDZ BiH, predložio je da u aktuelnom modelu direktnog izbora samo bude promijenjena odredba po kojoj se srpski član Predsjedništva bira iz RS i zamijeni odredbom da se iz ovog dijela BiH bira jedna član bez isticanaja nacionalne pripadnosti.

Za HDZ BiH ključan je princip da više jednom narodu drugi ne biraju predstavnike u institucijama vlasti.

"Uz poštivanje ovog principa, za HDZ BiH odgovara i indirektan izbor, čak i s asimetričnim rješenjima u dva eniteta, i direktni izbori na način da FBiH, kao jedna cjelina, bude 'organizirana' kroz deset izbornih jedinica po kantonima uz minimalnu multietničku zastupljenost", precizirao je Čović. Sagovornici su razgovarali još i o vojnoj imovini, kao uslovu za napredak BiH ka NATO-a.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije