BiH

Reagovanja: Čekić diskreditovao i sebe i komisiju za Srebrenicu

Reagovanja: Čekić diskreditovao i sebe i komisiju za Srebrenicu
Reagovanja: Čekić diskreditovao i sebe i komisiju za Srebrenicu

SARAJEVO - Neutemeljene optužbe profesora Smaila Čekića da je ''srpski narod genocidan i fašistički'', a riječ je o narodu koji je u prošlom vijeku dao više od tri miliona žrtava, govore isključivo o autoru tih optužbi, a činjenica da je on bio i član Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice dodatno diskredituje rezultate rada ove komisije i zahtijeva njihovo preispitivanje, rekla je poslanik SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Aleksandra Pandurević.

Prema njenim riječima, tužno je kada neko ko se zove naučnikom dozvoli da ga vodi mržnja.

''Nauka ne poznaje emocije nego samo činjenice sa kojima je Čekić očito u svađi, pa je zaboravio i definiciju genocida, ali recimo i podatak da je samo u Srbiji u Prvom svjetskom ratu ubijeno 1,2 miliona Srba od čega je 850 000 bilo civila. No, jasno je da Čekić žmiri pred golim i neumoljivim istorijskim istinama, a istorijska istina je da se u prošlom vijeku nad srpskim narodom u tri rata ponovio genocid'', kaže Pandurevićeva.

Kada neko ovako javno diskredituje svoju stručnost, dodaje ona, onda je to povod da se postavi i pitanje rezultata njegovog dosadašnjeg rada.

''Sada je postalo nedvosmisleno jasno zašto je bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun imenovao Čekića u Komisiju za istraživanje događaja u i oko Srebrenice, i ovo je dodatni razlog, pored svih dokaza o falsifikovanju spiskova, zbog kojeg je potrebno uraditi reviziju rada te komisije", navela je Pandurevićeva.

Ona je upozorila da svaki pokušaj falsifikovanja istorije i derogiranja činjenica uvijek za sobom neminovno nosi nove sukobe, a upravo nosioci tih falsifikata jesu ideolozi nacizma.

''Put do pomirenja vodi isključivo preko istine, a ovaj put kojim pokušava da ide Smail Čekić vodi u lošem i pogrešnom pravcu, produbljujući jazove u BiH. Kada već toliko mrzi srpski narod, očekujem da Čekić pokaže dosljednost i vrati sat koji je dobio od bivšeg predsjednika RS (Dragana Čavića) za svoj rad u Komisiji za Srebrenicu'', poručila je Pandurevićeva.

Predsjednik Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ Rajko Kuzmanović ocijenio je da je sarajevski istoričar Smail Čekić u nedavnom izlaganju iznio velike istorijske laži i da su njegove izjave na ivici eskalacije sukoba.

Kuzmanović je, reagujući na govor Čekića o srpskom narodu kao genocidnom i fašisoidnom, istakao da su takve izjave neprimjerene jednom istoričaru i intelektuacu, ukoliko je Čekić uopšte nešto od toga.

"To što Čekić govori su čisti istorijski pamfleti i falsifikati. Prije svega, neozbiljno je i zastrašujuće da jedan intelektualac osuđuje cijeli jedan narod, stavljajući ga u kontekst fašističkog i genocidnog djelovanja", rekao je Kuzmanović Srni.

Prema njegovim riječima, postavlja se pitanje šta takvi istoričari žele u BiH, pomirenje naroda i suživot ili dalji sukob, a Čekićeve izjave su na ivici eskalacije.

"To se ne može oprostiti jednom intelektualcu, ako je uopšte intelektualac", naglasio je Kuzmanović.

Kuzmanović je najavio da će u maju ove godine ANURS održati naučni skup na kojem će dati prave odgovore utemeljene na istorijskim činjenicama o jeziku i identitetu naroda koji žive u BiH.

"Poznata su nauci razmišljanja Čekića i ostalih bošnjačkih intelektualaca, a mi ćemo na zakazanom skupu govoriti i o karakteru posljednjeg rata u BiH. Taj rat nije nikakva agresija, to je bio građanski rat, a mi ćemo dati sigurne podatke o tome", rekao je Kuzmanović.

Savo Skoko, srpski istoričar i autor mnogobrojnih knjiga o genocidu nad Srbima u Hercegovini u Drugom svjetskom ratu, je istakao da takve izjave sarajevskih intelektualaca nemaju veze sa stvarnošću i da se genocidnost može tvrditi za muslimane i Hrvate, a ne za Srbe.

"Srbi u BiH su u Drugom svjetskom ratu bili podvrgnuti stravičnom genocidu, a hercegovačke jame su napunjene nevinim ljudima samo zato što su Srbi", rekao je Skoko, koji je deset godina bio član Odbora za genocid Srpske akademije nauka i umjetnosti.

Prema njegovim riječima, doprinos genocidu nad hercegovačkim Srbima imaju i muslimani, a samo u Korićkoj jami od 36 jama koliko ih je u Hercegovini, bačeno je oko 160 ljudi.

"Postavlja se pitanje ko je onda genocidan narod, a izjave sarajevskih istoričara su zaista smiješne", smatra Skoko.

Prema njegovim riječima, ljudi koji ne poznaju istorijske činjenice, mogu u mnogim arhivama da nađu podatke o tome ko je vršio genocid u Drugom svejtskom ratu.

"U mom rodnom gradu Gacku izvršen je prvi genocid, kada su u junu 1941. godine muslimani etnički očistili Kulu Fazlagića od Srba, gdje su mnoge podavili a samo je pukim slučajem preživio jedan dječak", podsjetio je Skoko.

On je dodao da je najstravičnije što je zločin vršen ne samo nad odraslim Srbima, nego i nad ženama i djecom u svim opštinama Hercegovine.

"Današnje tvrdnje sarajevskih istoričara i političara da su Srbi genocidan narod su nacionalističke, istorijski netačne i zlonamjerne, a i oni sami znaju da to nije tako", rekao je Skoko i dodao da Bošnjaci iz Sarajeva misle da takvom agresivnošću mogu da prikriju zločine sopstvenog naroda.

Beogradski istoričar Čedomir Antić izjavio je Srni da su istorijski neutemeljene i besmislene tvrdnje sarajevskog profesora Smaila Čekića o srpskom genocidu nad muslimanima i Srbima kao "genocidnim fašistima".

"Te tvrdnje su toliko besmislene da kada ih komentarišete i sami ispadnete glupi. Kada se koletivno jedan narod napada, nema druge replike", rekao je Antić, koji je i predsjednik beogradske nevladine organizacije "Napredni klub".

On je rekao da su neutemeljeni Čekićevi navodi o genocidu nad muslimanima u 19. i 20. vijeku.

"Kakav genocid u 19. veku. Tu nema komentara. To je jedan politički nastup i to vrlo nevešt. Ovo je toliko besmisleno da svako ko bi to komentarisao mogao biti proglašen glupim. Njegove izjave prosto ne odgovaraju istorijskoj istini", rekao je Antić.

Čekić je u izlaganju na Bošnjačkom institutu 8. februara u Sarajevu izjavio da je "nad muslimanima u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Sandžaku i BiH, u skladu sa srpskom fašističkom ideologijom i politikom i genocidnom zločinačkom praksom srpskog velikodržavničkog projekta u više osvajačkih ratova u 19. i 20. vijeku, izvršen genocid i drugi oblici zločina protiv čovječnosti".

Čekić, koji je bio i član Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice, rekao je tada i da su "Srbi genocidni fašisti", da je "srpski fašizam masovnog karaktera zahvaljujući srpskoj intelektualnoj, svjetovnoj i duhovnoj, kao i političkoj eliti", te da je "srpska fašistička ideologija dokazana tokom osvajačkih ratova u 19. i 20. vijeku".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije