BiH

Rešić: Utvrditi kriterijume za vrednovanje rada državnih službenika

Rešić: Utvrditi kriterijume za vrednovanje rada državnih službenika
Rešić: Utvrditi kriterijume za vrednovanje rada državnih službenika

PRIJEDOR - Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić izjavila je danas da je neophodno utvrditi kriterijume za vrednovanje rada državnih službenika kojima će se dobiti ne subjektivni, nego objektivni i mjerljivi pokazatelji stepena složenosti radnih mjesta.

"Umijeće poslodavca je da procijeni koje radno mjesto i koji profil odgovaraju i koji će dati najbolje rezultate", rekla je Rešićeva u obraćanju učesnicima radionice o analitičkoj procjeni radnih mjesta, koja se održava na Kozari, u okviru projekta "Modernizacija sistema upravljanja ljudskim resursima u državnoj službi".

Ona je podsjetila da su reforme javne uprave u Srpskoj počele 2008. godine, da su prvi put doneseni zakoni o platama i o državnim službenicima i navela da je analitička procjena radnih mjesta korak dalje u toj reformi. 

"Sve ovo radimo s ciljem što kvalitetnije javne uprave i da građanima obezbijedimo što efikasniju uslugu koja će koštati što manje novca", dodala je Rešićeva. 

Predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Tomislav Vrhovac rekao je da je jedna od manjkavosti sadašnjih zakonskih rješenja to što se radno mjesto valorizuje po stepenu stručne spreme, a ne po složenosti poslova i kvalitetu rada, i da zbog toga sindikat odavno zagovara analitičku procjenu radnih mjesta. 

"Svako radno mjesto je različito i po nečemu specifično i zato je potrebna analitička procjena radnih mjesta, a na osnovu nje i plate. Mi sada imamo ista primanja i za manje i za više složene poslove", dodao je Vrhovac. 

Ključni pravni ekspert projekta Aleksandra Rabrenović rekla je da se analitička procjena radnih mjesta prvi put radi u BiH i da je riječ o jednom vrlo naprednom sistemu. 

Projekat "Modernizacija sistema upravljanja ljudskim potencijalima u državnoj službi" Evropska unija finansira sa dva miliona maraka iz pretpristupnih fondova. 

Projekat se provodi od januara 2014. do januara 2016. godine, a ključni korisnici projekta su ministarstva pravde BiH i FBiH, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srspke, agencije za državnu službu i državnu upravu BiH, FBiH i Republike Srpske i Pododjeljenje za ljudske resurse Brčko distrikta. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije