BiH

Revizorski izvještaj za Vladu FBiH: Telefonirala bez limita, trošila rezerve mimo zakona

Revizorski izvještaj za Vladu FBiH: Telefonirala bez limita, trošila rezerve mimo zakona
Revizorski izvještaj za Vladu FBiH: Telefonirala bez limita, trošila rezerve mimo zakona

SARAJEVO - Vlada FBiH nastavila je trošiti tekuću rezervu suprotno odredbama zakona, odnosno ne za hitne i nepredviđene namjene, nego za izdatke koji su unaprijed bili poznati i mogli su se planirati budžetom, te je u prošloj godini tako potrošila nešto više od dva miliona KM.

Ured za reviziju institucija FBiH objavio je izvještaj o upravljanju tekućom rezervom gdje je, kada je u pitanju budžet FBiH, utvrđeno da je od 2011. do 2014. godine od potrošenih 21 milion KM tekuće rezerve svega pet odsto bilo namjenski.

U finansijskom izvještaju o radu Vlade u prošloj godini federalni revizori su, kada je u pitanju potrošnja tekuće rezerve, naveli kao primjere to što je za promociju domaćih poljoprivrednih proizvoda dato 300.000 KM iako se ovo moglo planirati u okviru transfera "Podsticaj za poljoprivredu" koji je "težak" 65,8 miliona KM, a za finansiranje sportskih klubova i dodjelu nagrada dato je 127.000 KM iz tekuće rezerve mada je transfer za sport planiran u iznosu od 1,4 miliona KM.

Revizori su zamjerili i što nema ograničenja upotrebe službenih telefona premijera, ministara i sekretara Vlade FBIH imajući u vidu da su sredstva odobrena budžetom ograničena. Utvrđeno je i kršenje odredbi Zakona o sukobu interesa u slučaju davanja ovlaštenja premijerovoj savjetnici za rad i socijalnu politiku da zastupa FBiH na Skupštini "Elektroprivrede HZHB".

"Propisano je da izabrani dužnosnici, nositelji izvršnih funkcija i savjetnici za vrijeme vršenja javne funkcije ne mogu biti članovi upravnog odbora, nadzornog odbora, skupštine, uprave ili menadžmenta niti biti u svojstvu ovlaštene osobe u javnom preduzeću", stoji u revizorskom izvještaju kojim se radu Vlade dalo mišljenje s rezervom.

U 2015. imenovano je pet savjetnika od kojih dva, savjetnik premijera za rad i socijalnu politiku i savjetnik zamjenika premijera za ekonomske i finansijske poslove, ne ispunjavaju uslove da budu na toj poziciji jer nemaju propisanih najmanje pet godina staža, nego su imali dvije, odnosno tri godine. Vlada je formirala značajan broj komisija, te je za njihov i rad radnih tijela potrošeno oko 86.000 KM u prošloj godini.

"Pojedine komisije nisu osigurale dokaze da su poslove obavljale nakon redovnog radnog vremena, što je uslov za sticanje prava na naknadu", stoji u izvještaju. Najviše novca dato je za rad Komisije za administrativna pitanja Vlade i Komisije za rješavanje statusnih pitanja članova Vlade FBiH i njihovih savjetnika. Ove komisije čine ministri i rukovodeći državni službenici. Njihovim članovima je isplaćivan maksimalno dozvoljeni iznos naknade i isplaćivan je mjesečno.

"Aktima o osnivanju ovih komisija nije utvrđen rok do kada će raditi, što nije u skladu sa odredbama Poslovnika o radu Vlade FBiH. Također, obračun naknada nije imao tretman plaće, kako je to propisano odredbama članova Zakona o porezu na dohodak", ističu revizori, a utvrđeno je, između ostalog, i da se izvještaji o namjenskom utrošku odobrenih sredstava tekućih i kapitalnih transfera dostavljaju samo da se zadovolji forma.

S obzirom na to da je Vlada FBiH juče u Mostaru imala dvije sjednice, nismo uspjeli dobiti komentar na nalaze revizora.

Brojke

10,5 miliona KM budžet Vlade FBiH nakon rebalansa

2,1 milion KM tekuća rezerva

3,6 miliona KM plate, naknade i doprinosi

87 zaposlenih, uključujući članove Vlade FBiH

86.000 KM za rad komisija

16.838 KM reprezentacija

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije