BiH

SDA pripremila prijedloge izmjena Izbornog zakona

SDA pripremila prijedloge izmjena Izbornog zakona
SDA pripremila prijedloge izmjena Izbornog zakona

SARAJEVO - Stranka demokratske akcije (SDA) u narednih desetak dana uputiće u parlamentarnu proceduru svoje prijedloge izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, koji poštuju ustavne principe i konvencije o ljudskim pravima.

Ovo je u petak "Nezavisnim" potvrdio Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora SDA, i jedan od stranačkih funkcionera zaduženih za pravna pitanja.

Genjac je rekao da je izrada dokumenta u završnoj fazi, te da je riječ o izmjenama koje u sebi sadrže zahtjeve iz presude Ustavnog suda BiH i Suda za ljudska prava.

"Ovdje imamo dva pitanja, oba u vezi sa Domom naroda Parlamenta FBiH, a jedno pitanje se tiče i nužnih intervencija u Ustavu FBiH. Naime, Ustav FBiH kaže da se bira po jedan predstavnik iz svakog konstitutivnog naroda, ukoliko takvog ima u skupštini kantona. Ustavni sud je po apelaciji Bože Ljubića osporio raspored broja delegata po kantonima. Naime, ovo se vezuje za provođenje Aneksa 7, koji, međutim, nije proveden", kaže Genjac.

Zaključuje kako je ovo važno pitanje, jer se mora osigurati konstituiranje Doma naroda Parlamenta FBiH, od čega zavisi i imenovanje izvršne vlasti u FBiH, ali i formiranje državnog Doma naroda.

"Mi, dakle, pripremamo rješenja koja bi zadovoljila tu presudu Ustavnog suda", kaže Genjac.

Na pitanje vjeruje li da će ova rješenja zadovoljiti HDZ, koji, vrijedi podsjetiti, ultimativno nudi svoja rješenja izmjena Izbornog zakona BiH, u nekim dijelovima dijametralno suprotna ovim, Genjac odgovara kako rješenje SDA "nije podložno tome da li zadovoljava nekoga".

"Ono, dakle, mora biti u skladu s Ustavom FBiH i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Mi imamo problem s prijedlogom HDZ-a jer u jednom broju kantona ukida mogućnost predstavljanja nekog od naroda. Recimo, Hrvati u Sarajevskom kantonu, ili Bošnjaci u Livanjskom ili Posavskom kantonu, ne bi mogli da budu predstavljeni u Domu naroda", navodi Genjac, ističući da se o ovim stvarima jednostavno ne može razgovarati.

"Taj kome ovo ne bude prihvatljivo mora predložiti svoja prihvatljiva rješenja, ali koja zadovoljavaju ova ustavna pitanja i konvencije o ljudskim pravima", zaključuje Genjac.

"Nezavisne" su u petak kontaktirale i Borjanu Krišto, zamjenika predsjednika HDZ BiH, koju smo, kako je sama kazala, zatekli na graničnom prijelazu.

Samo je kratko izjavila da joj je drago da se neko sjetio raditi i na izmjenama IZ BiH.

"Nadam se da taj prijedlog izmjena IZ BiH neće biti diskriminirajući, nego da će osigurati, prije svega, princip da jedan narod drugom neće birati predstavnike", kazala je kratko Krišto.

Popunjavanje Kluba Srba

Genjac kaže da se drugo pitanje na kojem je radila SDA tiče popunjavanja Kluba Srba u Domu naroda federalnog parlamenta.

"Do sada obično nismo imali dovoljan broj izabranih Srba u skupštinama kantona, i to je dugogodišnji problem. Tu će vjerovatno biti potrebne intervencije na Ustav FBiH jer Ustav kaže da se za delegate mogu birati samo oni koji su zastupnici u skupštinama kantona. Tražimo rješenje šta da se radi u izuzetnim situacijama u kojima nema izabranih zastupnika", rekao je Genjac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije