BiH

SDS: Nema prenosa nadležnosti

SDS: Nema prenosa nadležnosti
SDS: Nema prenosa nadležnosti

BANJALUKA - Srpska demokratska stranka /SDS/ tvrdi da se izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, koje su usvojene u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ne radi o prenosu nadležnosti nego se razvlašćuje Sud BiH, čije formiranje je, kako kažu, omogućio SNSD.

U saopštenju iz ove stranke navodi se da je "usvojenim izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH omogućeno da se krivična djela pranja novca i trgovine ljudima koja su počinjena u Republici Srpskoj i FBiH, kao i na području distrikta Brčko procesuiraju na entitetskom nivou, odnosno pred pravosudnim organima distrikta, dok će u nadležnosti Suda BiH ostati samo krivična djela međunarodnog ili međuentitetskog karaktera".

SDS ističe da je izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, Sud BiH razvlašćen procesuiranja krivičnih djela trgovine ljudi i pranja novca počinjenih na području entiteta a koje je do sada bilo procesuirano po krivičnom zakonu BiH i zakonu o Sudu BiH. 

"Izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH samo su onemogućena 'razvlačenja' predmeta krupnog kriminala po sudovima i tužilaštvima, te je čak razvlašćen Sud BiH u svojim dosadašnjim nadležnostima", navode iz SDS-a.

Prema njihovim riječima, Sud BiH više neće moći procesuirati trgovinu ljudima i pranje novca koje je počinjeno na području entiteta ili Brčko distrikta, dok će u svojoj nadležnosti zadržati samo krivična djela međunarodnog ili međuentitetskog karaktera.

U saopštenju se dodaje da će SDS ispuniti obećanje dato biračima da će raditi na raščišćavanju afera, te da ih u tome neće zaustaviti nikakve, kako kažu, izmišljene konstrukcije SNSD-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije