BiH

SDS: Vlada sumanuto vodi RS u dužničko ropstvo

SDS: Vlada sumanuto vodi RS u dužničko ropstvo
SDS: Vlada sumanuto vodi RS u dužničko ropstvo

BANjALUKA - Šef poslaničkog kluba Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica je danas ocijenio da Vlada Republike Srpske (RS) novim zaduženjima "sumanuto" vodi taj entitet BIH u "grčki scenario" i "dužničko ropstvo".

Govedarica je ocijenio da novim zaduženjima Vlada može dovesti u pitanje finansijsku održivost RS i njen status u okviru Dejtonskog sporazuma.

Govedarica je optužio vlast, predvođenu Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), da planiranjem uzimanja novih kredita stvara iskrivljenu sliku o tome da RS još može da se zaduži.

"Upozoravamo da se radi o običnim lažima i da te konstatacije vlasti ne stoje", kazao je Govedarica novinarima u Banjaluci.

On je rekao da RS već ima deficit u svim oblastima, te da postoji pitanje kako će se vraćati ranije uzeti krediti.

Izračunao je da bi, sa novim planiranim zaduženjima, do 2020. godine oko pola milijarde maraka godišnje trebalo izdvajati samo za servisiranje ukupnog duga RS.

"Ovo je samo još jedan novi pohod SNSD na lokalne i parlamentarne izbore jer im je to jedini način da stvore prividnu sliku o finom životu u RS", kazao je Govedarica.

Narodna skupština RS sutra bi trebalo da se izjasni o predlogu Vlade RS o novom zaduženju za četiri milijarde maraka.

Poslanik SDS u Skupštini RS Zoran Latinović je ocijenio da je vlast "apsolutno izgubila kompas" i da vodi "neozbiljnu politiku" zaduživanja što, kako je rekao, može imati velike posljedice po standard građana, i po položaj RS.

Po njegovim riječima, novim zaduženjima Vlada RS pokušava da stvori privid da dobro radi, ne vodeći računa o tome ko će vraćati kredite.

"Ukoliko RS ne bude mogla servisirati kreditne obaveze, sigurno će to neko iskoristiti da ukaže da ne može ostati sadašnji suverenitet RS i da se mora izvršiti centralizacija finansijskih tokova", rekao je Latinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije