BiH

SNS se zbog Ivanića žalio Sudu BiH

SNS se zbog Ivanića žalio Sudu BiH
SNS se zbog Ivanića žalio Sudu BiH

BANJALUKA - Srpska napredna stranka (SNS), putem Centralne izborne komisije BiH, uputila je Apelacionom Sudu BiH žalbu na ovjeru kandidatske liste Mladena Ivanića za člana Predsjedništva BiH iz RS.

U pismu upućenom Sudu BiH, SNS pojašnjava zbog čega osporava Ivanićevu kandidaturu, navodeći da je u toku pregovora o koaliciji Savez za promjene, predsjednik SNS-a, na insistiranje Mladena Bosića, lidera SDS-a, bjanko potpisao kandidatsku listu i taj dokument mu predao, ali samo za moguće kandidate iz redova SDS-a,

"I pored svega toga, Bosić je zloupotrebom povjerenja iskoristio bjanko potpisanu kandidatsku listu, dodao svoj potpis i ime Ivanića i takav dokument predao CIK-u na ovjeru. Ovim činjenjem Bosić je ostvario elemente krivičnog djela falsifikovanje isprave i posebni slučajevi falsifikovanja isprave", stoji u apelaciji SNS-a Sudu BiH.

U apelaciji se navodi i to da u slučaju Ivanićeve kandidature potpis predsjednika SNS-a ne odgovara izjavi volje potpisnika, pa se kao takav treba smatrati ništavnim u postupku ovjere kandidatske liste.

U pismu, SNS ističe da CIK u slučaju ostavki funkcionera, po službenoj dužnosti provjerava da li je lice u ostavci, stvarno i slobnom voljom potpisalo ostavku ili je pak ista data bjanko, na početku mandata, pa je iz nekog razloga kasnije popunjena, ali ne od strane funkcionera u ostavci.

"Ova praksa CIK-a u slučaju Ivanićeve kandidature je izostala. CIK je bio dužan da sam riješi pitanje i prekine postupak ovjere. Predlažemo da Apelaciono odjeljenje Suda BiH svojim rješenjem odbije da ovjeri kandidaturu Ivanića za funkciju srpskog člana Predsjedništva BiH", navodi se u apelaciji koju je potpisao Hadži Jovan Mitrović, lider SNS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije