BiH

SPP pokreće akciju o nepotizmu

SPP pokreće akciju o nepotizmu
SPP pokreće akciju o nepotizmu

BANJALUKA - Stranka pravedne politike (SPP) danas je najavila da će pokrenuti akciju naziva "Gdje radi guzonjin sin" s ciljem skretanja pažnje na korupciju i nepotizam pri zapošljavanju u državnim institucijama.

Dragan Popović, generalni sekretar SPP-a, rekao je da akcijom prevashodno ciljaju na ukazivanje prisutnosti nepotizma pri zapošljavanju "po rođačko-partijsko-zemljačkoj liniji".

"Naziv jeste simboličan, ali karakter akcije vrlo je ozbiljan. Ovo nije predizborna aktivnost, nego iskrena namjera SPP-a da stvari u društvu mijenja iz korijena i da na stručna mjesta dovede stručne ljude", rekao je Popović.

On je ocijenio da danas postoje dvije Republike Srpske: "jedna u kojoj žive povlašteni pojedinci i njihovi poslušnici i druga u kojoj žive svi ostali".

"Te dvije RS predstavljaju paralelni sistem u kojem partije uzdižu svoje partijske interese, a koji su u osnovi lični interesi. Oni nemaju dodirne tačne s opštim vrijednostima cijelog društva", ocijenio je Popović.

Generalni sekretar SPP-a zaključio je da je takav paralelni sistem "stvorio društvo u kojem je država postala privatno vlasništvo onih koji je vode".

"Neobična je pojava da su djeca državnih i partijski funkcionera i vladinih službenika uvijek ta koja imaju najviše bodova na svakom konkursu. Nemoguće je da su samo djeca funkcionera, rođaci i partijski drugovi kvalifikovani", rekao je Popović.

On je najavio da će s tim u vezi SPP u Banjaluci otvoriti kancelariju u kojoj će građani moći da prijave svaki nelegalni konkurs.

"Pravni tim SPP-a će građanima izlaziti u susret tamo gdje žalbeni postupak još nije istekao, da im pomogne u ostvarivanju njihovih prava", rekao je Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije