BiH

Sahranjen Ramiz Delalić Ćelo

Sahranjen Ramiz Delalić Ćelo
Sahranjen Ramiz Delalić Ćelo

SARAJEVO Ramiz Delalić Ćelo, koji je ubijen u srijedu naveče, ukopan je jučer na šehidskom mezarju "Kovači" u Sarajevu.

Ovaj bivši komandant u Armiji RBiH javnosti je poznat kao optuženik u brojnim sudskim procesima i kao akter oružanih obračuna. Godinama mu je suđeno za ubistvo srpskog svata na Baščaršiji 1992. godine. Dženazi, koju je predvodio glavni imam sarajevske Careve džamije, prisustvovalo je nekoliko hiljada ljudi, uglavnom Delalićevih saboraca iz Armije RBiH i poslijeratnih prijatelja.

Od poznatih osoba na dženazi su bili Vehbija Karić, ratni komandant sa Dobrinje, i Munib Ušanović, sekretar Fudbalskog saveza BiH. Fahriji Karkinu, Delalićevom dugogodišnjem advokatu, prilikom spuštanja Delalića u grob, pozlilo je te su ga iznijeli iz gužve.

Među brojnim `žestokim` momcima na Delalićevoj dženazi izdvajali su se Ismet Bajramović Ćelo, ratni komandant Vojne policije ARBiH, i Delalićev prijatelj Muhamed Ušanović, vlasnik ugostiteljskog objekta `Boemi`, čija je imovina u posljednje vrijeme bila na meti bombaša.

Prije dženaze u Domu Oružanih snaga BiH održana je i komemoracija Ramizu Delaliću, na kojoj su Delalićevi saborci uglavnom govorili o njegovoj ulozi u odbrani Sarajeva. Govornici su istakli da je Delalić uvijek, pa i u ratu, bio `buntovnik sa razlogom`, te da je davno bilo pokušaja da ga se ubije.

`Bila je naredba da se Delalić ubije 1993. godine zajedno s Mušanom Topalovićem Cacom. Tada je Haris Silajdžić došao i dogovorio predaju i tako mu spasio život`, kazao je Haris Lukovac, ratni tjelohranitelj Harisa Silajdžića.

Delalić je ubijen iz zasjede u srijedu prije ponoći u centru Sarajeva. Na njega je ispaljeno šest hitaca iz automatskog oružja. Policija je kao atentatora navela Lirima Bitićija, državljanina Srbije. Bitićiju policija stavlja na teret i nedavno teško ranjavanje Amira Pašića Faće iz Sarajeva, bliskog Delalićevog prijatelja.

Nema uhapšenih

Lirim Bitići, osumnjičen za ubistvo Ramiza Delalića, nije pronađen niti je identifikovan Bitićijev saučesnik u ubistvu, saopšteno je jučer iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Oleg Čavka, tužilac koji rukovodi istargom, nije želio da otkriva informacije.

`Kada budemo imali šta reći, sami ćemo se oglasiti`, kazao je Čavka.

Nezvanično smo saznali da policija nije definitivno sigurna u identitet pomagača Lirima Bitićija te da nije pronađen automobil kojim su se odvezli s mjesta zločina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije