BiH

Salihović: Kebo više nije u svojstvu podnosioca krivične prijave

Salihović: Kebo više nije u svojstvu podnosioca krivične prijave
Salihović: Kebo više nije u svojstvu podnosioca krivične prijave

SARAJEVO - Glavni tužilac BiH Goran Salihović obavijestio je Mirsada Kebu da je Tužilaštvo BiH donijelo naredbu o nesprovođenju istrage u predmetu protiv Šefika Džaferovića i Sakiba Mahmuljina, te da Kebo nije u svojstvu podnosioca krivične prijave s obzirom da više ne obavlja funkciju potpredsjednika Federacije BiH.

U pismu, u koje je Srna imala uvid, Salihović podsjeća  da je Kebo, koji je u vrijeme podnošenja prijave protiv Džaferovića i Mahmuljina 16. decembra obavljao dužnost potpredsjednika Federacije BiH, te  23. decembra i 7. januara 2015. godine dostavio dokumentaciju koja se odnosi na ovaj slučaj.

Nakon uvida u kompletnu dokumentaciju, te saslušanja više svjedoka, Tužilaštvo BiH je 11. marta 2015. godine, kako navodi Salihović, shodno odredbama Zakona o krivičnom postupku BiH donijelo naredbu o nesprovođenju istrage protiv Sakiba Mahmuljina i Šefika Džaferovića, te u smislu Zakona o krivičnom postupku BiH "o donosenoj odluci obavijestilo podnosioca prijave FBiH, Predsjedništvo FBiH, potpredsjednika FBiH".

"Naime, kako je u konkretnom slučaju navedenu prijavu podnijela institucija FBiH, odnosno njen potpredsjednik, što je vidljivo iz podnesene krivične prijave i dopuna, odnosno memoranduma FBiH, kao i podnošenje krivične prijave ovjerene pečatom FBiH, ovo tužilaštvo je, imajući u vidu odredbe Zakona o krivičnom postupku BiH, dostavilo obavještenje sa razlozima neprovođenja istrage navedenoj instituciji", ističe Salihović.

Salihović u pismu od 23. marta informiše Kebu da Tužilaštvo BiH cijeni da u konkretnom slučaju, s obzirom da je molbu podnio kao fizičko lice, nema više svojstvo podnosioca krivične prijave.

Bivši potpredsjednik FBiH Kebo je u nekoliko navrata predao tužiocima više od 8.000 stranica dokumenta u vezi sa zločinima počinjenim nad Srbima u Vozući kod Zavidovića.

On je početkom februara proslijedio Tužilaštvu BiH novih 3.000 dokumenata, među kojima su dokazi o ratnim zločinima koje su nad Srbima počinili pripadnici Petog korpusa takozvane Armije BiH na području centralne BiH, dijela Krajine i na području Goražda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije