BiH

Salkić: Priznanja ratnim zločincima u RS vrijeđaju sve pripadnike nesrpskog naroda

Salkić: Priznanja ratnim zločincima u RS vrijeđaju sve pripadnike nesrpskog naroda
Salkić: Priznanja ratnim zločincima u RS vrijeđaju sve pripadnike nesrpskog naroda

BANJALUKA - Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić ocijenio je „katastrofalnim“ potez Narodne skupštine RS da dodjeli povelju kako je rekao "osuđenim ratnim zločincima Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku, Biljani Plavšić".

- To pokazuje dubinu do koje je potonulo ovo društvo i da smo upravu mi koji ukazujemo da se radi o jednoj od najradikalnijih aktuelnih srpskih vlasti u RS, koje na svaki način žele da izvrše dodatnu radikalizaciju i podjelu društva – naveo je Salkić.

Vlast u RS, predvođena predsjednikom Miloradom Dodikom, želi na svaki način, pa i ovaj, da vrijeđa žrtve, te dostojanstvo i sve pripadnike nesrpskog naroda, dodao je Salkić i vjeruje kako kaže, i jedan značajan broj normalnih, čestitih pripadnika srpskog naroda na prostoru RS, dodjeljujući priznanja presuđenim ratnim zločinicima.

-To pokazuje kontinuitet po kojem i ova vlast taj bh. entitet smatra ratnim plijenom srpskog naroda i da ga ne želi dijeliti s drugima. Zato mi Bošnjaci svakog dana sve više osjećamo da ovakakv entitet ne može biti entitet Bošnjaka koji žive na ovom prostoru – rekao je Salkić.

Salkić je dodao da i ovaj današnji potez pokazuje da je neophodna korjenita promjena i ustava.

-Ostaviti za pravo, onima koji veličaju ratne zločince i daju im povelje uime svih građana entiteta, da to čine i u budućnosti bila bi velika istorijska greška i nepravda – zaključio je Ramiz Salkić.

U Narodnoj skupštini RS danas je svečanom sjednicom obilježeno 25 godina od kada su 24. oktobra 1991. godine predstavnici tadašnje Skupštine SRBiH donijeli Odluku o osnivanju Skupštine srpskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Na toj svečanosti uručene su povelje Narodne skupštine institucijama, organizacijama i pojedincima.

Između ostalih, povelja je uručena dosadašnjim predsjednicima Narodne skupštine, među kojima i Momčilu Krajišniku.

Povelja je dodijeljena i prvom predsjedništvu RS koje je birano u Narodnoj skupštini, a koje su činili: Radovan Karadžić Biljana Plavšić i posthumno Nikola Koljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije