BiH

Savanović: Ne smije se ponoviti vrijeme u kome ljudski život ne znači ništa

Savanović: Ne smije se ponoviti vrijeme u kome ljudski život ne znači ništa
Savanović: Ne smije se ponoviti vrijeme u kome ljudski život ne znači ništa

BANJALUKA - Predsjednik Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Milenko Savanović poručio je da se nikada ne smije ponoviti vrijeme iz Drugog svjetskog rata u kome ljudski život ne znači ništa.

Savanović je na konferenciji za novinare povodom predstojećeg obilježavanja 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom istakao da svaki pokušaj dovođenja u to vrijeme mora biti spriječen.

On je podsjetio da se pobjeda nad fašizmom obilježava na dan kada je nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.

"Oružani sukob u ovom ratu zahvatio je 96 odsto zemljine površine, a u njemu je bila uključena 41 država i oko 110 miliona ljudi. Trajao je šest godina, a na tlu bivše Jugoslavije više od četiri godine", istakao je Savanović, koji je i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

On je ponovio da je u istoriji čovječanstva to bio najmasovniji i po broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob u kome je poginulo između 55 i 60 miliona ljudi.

"U ovom ratu Jugoslavija je, kao i do tada kroz istoriju, bila na strani saveznika i po broju žrtava u odnosu na broj stanovnika, imala je najveće gubitke, koji prema državnoj komisiji bivše SFRJ iznose 1.706.000 ljudi, među kojima nešto više od 300.000 boraca", naglasio je Savanović i dodao da su u strukturi partizanskog pokreta i narodno-oslobodilačke vojske sa 82 odsto učestvovali Srbi.

Prema njegovim riječima, najveća zla ovog rata činjena su u jasenovačkom logoru i najvećem stratištu Donjoj Gradini.

"O stradanju Srba od NDH najbolji govori činjenica da ni danas Kozarska Dubica nije dostigla broj stanovnika koji je imala pred rat 1941. godine", rekao je Savanović.

Predsjednik Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić rekao je da obilježavanja stradanja u Gradini počinje u subotu, 7. maja, održavanjem Memorijalne akademije u Kulturnom centru u Kozarskoj Dubici.

Prema njegovim riječima, u nedjelju, 8. maja, u Crkvi Svetog Petra i Pavla biće služena arhijerejska liturgija, nakon čeka slijedi polaganje vijenaca u Spomen-području Donja Gradina.

"Nakon toga predviđeno je služenje parastosa i obraćanje predsjednika Srbije i Srpske Tomislava Nikolića i Milorada Dodika", istakao je Dunjić.

On je naglasio da je za 9. maj, povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, predviđeno polaganje vijenaca na Spomenik žrtvama fašizma na Tgu palih boraca u Banjaluci, obraćanje zvaničnika i prigodan kulturno-umjetnički program.

"Ove godine u obilježavanje biće uključena i studentska omladina", dodao je Dunjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije