BiH

Savčić: Nastavak kaznene politike Haškog tribunala

Savčić: Nastavak kaznene politike Haškog tribunala
Savčić: Nastavak kaznene politike Haškog tribunala

BANJALUKA - Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić izjavio je danas da presuda Žalbenog vijeća Haškog tribunala petorici oficira Vojske Republike Srpske predstavlja nastavak kaznene politike ove institucije prema Srbima.

"Problem je i što Republika Srpska ništa nije uradila da bi se pomoglo timovima odbrane u procesima žalbe pred Haškim tribunalom. U žalbenom postupku treba vrlo aktivno raditi na odbrani i iznošenju novih dokaza", rekao je Savčić.

Predsjednik Veterana Republike Srpske Duško Vukotić istakao je da je vrijeme da se najviši zakonodavni organi Srpske i srpski predstavnici u institucijama BiH izjasne o problematici ratnih veterana među kojima su i osuđeni oficiri Vojske Republike Srpske u Haškom tribunalu.

"Srpski narod mora da se izjasni i o Sudu i Tužilaštvu BiH. Praksa u Haškom tribunalu se ponavlja, jer predstavnike jednog naroda osuđuju na doživotne kazne, dok zločini nad Srbima ostaju nekažnjeni", rekao je Vukotić.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala u predmetu "Vujadin Popović i drugi" danas je izreklo konačnu presudu petorici oficira Vojske Republike Srpske, kojom je potvrdilo presudu za "genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi iz jula 1995. godine" i proglasilo ih krivim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije