BiH

Savez za promjene spao na dvije stranke

Savez za promjene spao na dvije stranke
Savez za promjene spao na dvije stranke

BANJALUKA - Savez za promjene, koji je u utorak prijavio koaliciju Centralnoj izbornoj komisiji BiH, čine samo dvije stranke, i to Srpska demokratska stranka (SDS) i Srpska napredna stranka (SNS).

Pokazuje to pregled prijavljenih koalicija za ovjeru učešća na opštim izborima 2014. godine, koji je na svom sajtu objavila Centralna izborna komisija BiH.

Na pitanja o čemu se ovdje zapravo radi, iz stranaka potpisnica deklaracije o osnivanju Saveza za promjene dobili smo različite odgovore.

"PDP je i dalje u Savezu za promjene, ali nije potpisao jer nismo postigli još dogovor", rekao je kratko Mladen Ivanić, lider PDP-a, koji nije želio dalje da razgovara o toj temi.

U ostalim strankama, odnosno SDS-u, NDP-u i SNS-u, juče su uvjeravali da se radi samo o tehničkoj stvari, jer koaliciju za zajednički nastup za nivo predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH mogu prijaviti samo stranke koje su se pojedinačno prijavile za učešće na izborima na tim nivoima.

Mladen Bosić, lider SDS-a, kaže da je dogovor unutar Saveza bio da koaliciju prijave SDS i SNS, jer se većina stranaka nije prijavila za izbore na nivou BiH, odnosno za člana Predsjedništva BiH.

Na konstataciju da to praktično znači da formalno-pravno Savez za promjene čine samo SDS i SNS, a da je podrška ostalih stranaka deklarativna, Bosić kaže:

"Savez čine stranke koje su potpisale deklaraciju i sporazum o Savezu", naglašavajući da mu je jasno šta imamo za cilj i da ćemo "napisati ono što naši šefovi traže od nas".

Međutim, ostalo je nejasno zbog čega uz SDS i SNS, u koaliciji, odnosno Savezu za promjene i zvanično nije i PDP s obzirom na to da je ta partija prijavila učešće na izborima na svim nivoima vlasti uključujući i predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH.

I lider NDP-a Dragan Čavić pojašnjava da je stvar tehničke prirode jer mnoge stranke nisu prijavile učešće u utrci za izbor člana Predsjedništva BiH i predsjednika RS.

"Da biste se samostalno prijavili za izbore na tom nivou, treba da imate 40.000 KM, jer za člana Predsjedništva BiH dodatno se plaća 20.000 KM, a da bismo prijavili koaliciju, iste stranke moraju biti prijavljene i za nivo člana Predsjedništva BiH i za predsjednika RS", rekao je Čavić.

Kao i Bosić i Čavić, i Hadži Jovan Mitrović, predsjednik SNS-a, kaže da je stvar tehničke prirode i da PDP nije potpisao koaliciju jer vjerovatno čeka sjednicu Glavnog odbora stranke.

Kako nezvanično saznajemo, na sastanku koji je Savez za promjene održao u ponedjeljak, dan prije isteka roka za prijavu koalicije i kada se lideri stranaka nisu željeli obraćati novinarima tvrdeći da će biti izdato saopštenje, nije postignut konačan dogovor o zajedničkom nastupu i kandidatima iako su izlazeći sa sastanka svi tvrdili da je dogovor o koaliciji postignut.

"PDP je insistirao da uz potpis za koaliciju potpišemo i imena kandidata među kojima je Mladen Ivanić za člana Predsjedništva BiH, ali ostale stranke, prije svih SNS i SDS, nisu željele potpisati i pristati na to. Tako se sastanak i završio, svi su deklarativno dali podršku Savezu za promjene, uključujući i PDP, koji nije želio potpisati koaliciju za CIK", ispričao je izvor "Nezavisnih" koji je prisustvovao sastanku lidera opozicije u ponedjeljak u sjedištu SDS-a.

Isti izvor navodi da će NDP i sve ostale manje stranke dati podršku Savezu za promjene i da je ostalo još nejasno da li će PDP ostati u tom savezu jer ne želi odustati od kandidature Ivanića za člana Predsjedništva BiH, što za ostale stranke nije prihvatljivo i na šta SDS, kako sada stvari stoje, ne smije pristati zbog "mira u kući".

"Ostaje do 14. jula da pokušamo doći do dogovora, mada će biti teško jer, prije svih, SDS će morati Ivaniću prepustiti kandidaturu za člana Predsjedništva BiH. U suprotnom, Savez za promjene činiće stranke koje će podržati jednog kandidata, a Ivanić će biti drugi kandidat", ispričao je ovaj izvor izrazivši nadu da će do dogovora na kraju ipak doći i da će uz Ivanića Savez za promjene imati još samo jednog zajedničkog kandidata za predsjednika RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije