BiH

Savjetnik predsjednika Skupštine Crne Gore žali što nije upotrijebljen eksploziv u Boriku

Savjetnik predsjednika Skupštine Crne Gore žali što nije upotrijebljen eksploziv u Boriku
Savjetnik predsjednika Skupštine Crne Gore žali što nije upotrijebljen eksploziv u Boriku

PODGORICA - Savjetnik predsjednika Skupštine Crne Gore za slobodnu javnost i kulturu, Andrej Nikolaidis, objavio je na portalu "Analitika" tekst pun govora mržnje, komentarišući proslavu 20 godina postojanja Republike Srpske u dvorani "Borik" u Banjaluci.

Nikolaidis je u komentaru, povodom proslave 20 godina od formiranja Republike Srpske, napisao da bi "civilizacijski iskorak bio da je upotrijebljen eksploziv u dvorani 'Borik' u kojoj su glavari, duhovnici i umjetnici proslavljali 20 godina Srpske".

Nikolaidis se u autorskom tekstu pita "šta bi u slučaju BiH bio istinski istorijski iskorak".

"Očito da globalne, naddržavne i nadnacionalne institucije pravdu pretpostave pragmi, etiku koristi, pa provedu ukidanje, ako je potrebno i nasilno, Republike Srpske. Bez brige, slavljenici, to se neće desiti. Tu granicu zapadna civilizacija neće preći", navodi Nikolaidis.

Prema njegovim riječima, u tom smislu tačna je tvrdnja "koju vole ponavljati srpski lideri - da su oni nepriznati i nevoljeni graničari zapada, oni koji civilizaciju brane od divljih hordi sa istoka".

Pisanje Nikolaidisa naišlo je na oštre osude u dijelu crnogorske javnosti srpske provinijencije, dok krugovi bliski predsjedniku crnogorske Skupštine Ranku Krivokapiću odbijaju da komentarišu Nikolaidisovo pisanje.

Božidar Stanišljević, koji je policiji priznao da je u dvoranu "Borik" unio oružje, predat je Tužilaštvu BiH koje je predložilo da mu sud odredi pritvor od 30 dana. Stanišljević, koji je uhapšen 10. januara, ispitan je u svojstvu osumnjičenog za terorizam.

Policija Republike Srpske je prilikom protivdivezionog pregleda dvorane "Borik", uoči svečane akademije povodom jubileja Republike Srpske, pronašla u novinarskoj loži torbu u kojoj su bili automatska puška sa prigušivačem i pet okvira, tri kilograma plastičnog eksploziva, dvije ručne kumulativne bombe, dvije bombe M75 i M52, poluautomatska puška i 330 komada municije, te štapini sa upaljačem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije