BiH

Senatori pozvali Obamu da pomogne BiH

Senatori pozvali Obamu da pomogne BiH
Senatori pozvali Obamu da pomogne BiH

VAŠINGTON - Komitet za spoljne poslove američkog Senata predložio je rezoluciju u kojoj bi prvi put u američkom zakonodavstvu BiH bila priznata kao zemlja kandidat za članstvo u NATO-u.

U dokumentu senatori pozivaju Baraka Obamu da na predstojećem NATO samitu u Čikagu u maju BiH ponudi preciznu mapu puta za članstvo, te da joj pomogne na njenom putu za članstvo.

Komitet je predložio da BiH i Crnoj Gori bude dodijeljena finansijska pomoć za napredovanje ka članstvu u skladu sa 1994 NATO Participation Act, odnosno dokumentu prema kojem se određuju kriterijumi za članstvo.

U dokumentu Komitet traži od američke vlade da izvijesti Senat o naporima koje SAD preduzimaju kako bi ovim zemljama pomogle da što prije postanu članica NATO-a.

Američki mediji navode da je pomenuta rezolucija, koju je Komitet jednoglasno podržao, veoma važna za predsjednika Obamu i NATO samit i daje novi podsticaj proširenju NATO-a, kao i podršku američkom angažovanju u Avganistanu i drugim NATO misijama.

Senatori pozivaju Obamu da na predstojećem NATO samitu u Čikagu u maju BiH ponudi preciznu mapu puta za članstvo

Osim o pitanju članstva zemalja zapadnog Balkana u NATO-u, rezolucija se bavi i potrebom da Evropa preuzme veći teret na sebe u procesu protivraketne odbrane u Evropi, kao i o očuvanju teritorijalnog integriteta Gruzije.

Ana Trišić-Babić, zamjenik ministra spoljnih poslova, kaže da po planu dnevnog reda za NATO samit u maju u Čikagu nema spominjanja BiH i zapadnog Balkana, ali da ovakvi pozivi Senata mogu dovesti do toga da se da nova podrška ili podstrek BiH na putu ka članstvu.

"Neosporno je da su SAD uvijek podržavale BiH, a i po Dejtonskom sporazumu su SAD zadužene za sprovođenje vojnog dijela sporazuma i uvijek su bile veoma aktivne. NATO nije samo SAD. Amerika jeste najvažnija članica, ali svjedoci smo da jedna država članica može da stopira članstvo, kao što je uradila Grčka u slučaju Makedonije, tako da ostaje da se vidi kako će se to razvijati", rekla je ona.

Branimir Jukić, ambasador BiH pri Misiji NATO-a u Briselu, kaže da će 10. aprila u Briselu boraviti Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, i da će tema razgovora biti upravo samit u Čikagu.

"U komunikeu samita će biti naglašena politika otvorenih vrata za zemlje aspirante i da imaju budućnost u NATO-u nakon što prođu reformske procese", rekao je Jukić.

Rekao je da BiH ima apsolutnu podršku svih zemalja članica i NATO-a u cjelini i da će pružiti svu tehničku pomoć u našem prilagođavanju NATO standardima. Podsjetio je da je BiH od samita u Talinu u aprilu 2010. godine faktički u Akcionom planu za članstvo, koji je još otvoren zbog neriješene vojne imovine.

Komitet predložio da BiH i Crnoj Gori bude dodijeljena finansijska pomoć za napredovanje

Miloš Šolaja, analitičar iz Banjaluke i poznavalac američke spoljne politike, kaže da nije slučajno da je ova poruka došla u trenutku kad je šest bh. lidera riješilo pitanje vojne imovine.

"To će sasvim sigurno ubrzati put BiH, ako se prihvati kao okidač za Akcioni plan. U tom slučaju BiH je u septembru defakto u NATO-u samo što neće imati pravo glasa", rekao je on.

Ocijenio je da ova poruka ima i predizbornu svrhu, jer, kako je istakao, postoji jak bošnjački lobi u SAD koji američki političari žele doseći u svojim predizbornim programima pred američke predsjedničke izbore.

"Činjenica je da idu izbori i da je velika bitka za glasače. S obrizom na to da je bošnjački lobi jak to je dodvoravanje njima jer takve stvari u RS neće imati neki poseban odjek", rekao je Šolaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije