BiH

Sijekovac: Džombić poručio institucijama BiH da izjednače žrtve

Sijekovac: Džombić poručio institucijama BiH da izjednače žrtve
Sijekovac: Džombić poručio institucijama BiH da izjednače žrtve

BROD - Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Aleksandar Džombić poručio je danas pravosudnim institucijama BiH da izjednače žrtve u BiH i da počnu da procesuiraju zločine počinjene nad Srbima.

"Pravosudne institucije BiH sve zločine treba da posmatraju kao krivičnopravne procese, a ne kao političke procese usmjerene prema srpskom narodu", rekao Džombić u Sijekovcu na obilježavanju devetnaeste godišnjice stradanja Srba u ovom mjestu.

Ukoliko ovi zahtjevi ne budu uvaženi i ukoliko ne bude promijenjena dosadašnja praksa, kaže premijer Džombić, pravosudni organi BiH i BiH nemaju perspektivu.

Premijer Srpske je podsjetio da su prije 19 godina u Sijekovcu ubijeni nedužni civili, ali da još nema odgovora zbog čega i dodao da je najvjerovatnije to učinjeno samo zato što su bili Srbi.

"Dodatno opterećuje činjenica da još niko nije odgovarao za zločine u Sijekovcu, niti se vodi bilo kakav proces i pored činjenice da postoje brojni dokazi o počinjenom zločinu", rekao je Džombić, naglasivši da RS nikada neće odustati da zločinci nad srpskim narodom budu izvedeni pred lice pravde i pravedno kažnjeni, jer samo to može biti mala utjeha porodicama nastradalih.

On je naglasio da u RS potrebno jedinstvo po ovom i drugim pitanjima, jer je ono od neprocjenjive važnosti za njen i opstanak srpskog naroda na ovim prostorima. "Posebno nam je potrebno političko jedinstvo u vezi sa pitanjima o kojima nema kompromisa, kao što je neupitnost RS", zaključio je Džombić.

Služenjem Svete arhijerejske liturgije i parastosa u crkvi Svete Velikomučenice Marine u Sijekovcu kod Broda, te polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen ploču danas je obilježena devetnaesta godišnjica stradanja Srba u ovom mjestu.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije uz sasluženje više sveštenika ove eparhije.

Osim premijera Srpske, obilježavanju godišnjice stradanja Srba u Sijekovcu prisustvovali su i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić, predsjednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz, predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić, predstavnici Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, rukovodilac Operativnog tima za traženje nestalih lica RS Goran Krčmar i direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nije došao u Sijekovac, iako mu je poziv upućen.

Agresija oružanih snaga Republike Hrvatske na Srbe u BiH i pokolj u Sijekovcu 26. marta 1992. godine, kada je ubijeno devet civila, najavili su početak rata u BiH. Najmlađa žrtva bio je sedamnaestogodišnji Dragan Milošević, a najstarija 72-godišnji Jovo Zečević.

Srpski civili ubijeni u Sijekovcu 26. marta 1992. godinu su Jovo /Vase/ Zečević /1920./, Vaso /Jovana/ Zečević /1958./, Milan /Jovana/ Zečević /1950./, Petar /Jove/ Zečević /1953./, Luka /Ilije/ Milošević /1943./, Dragan /Luke/ Milošević /1974./, Željko /Luke/ Milošević /1968./, Mirko /Vida/ Radanović /1965./ i Sreto /Mihajla/ Trivić /1927./.

Regularne snage Republike Hrvatske zajedno sa paravojnim muslimansko-hrvatskim formacijama iz tadašnje Republike BiH izvršile su stravične zločine u nekoliko navrata tokom 1992. godine u selu Sijekovac, opština Brod, zvjerski usmrtivši 46 civila, uglavnom žena, djece i staraca.

Đokić: Zločinom u Sijekovcu uspostavljena spirala zločina u BiH

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske /RS/ Petar Đokić izjavio je danas da je zločinom nad Srbima u Sijekovcu 1992. godine uspostavljena spirala zločina i rat koji je kasnije uslijedio u BiH.

"Za otpočinjanje zločina u BiH odgovorne su regularne snage Hrvatske, koje su prešle preko Save u Sijekovac, u mirno selo, počinivši tako strašan zločin", rekao je Đokić novinarima u Sijekovcu kod Broda, nakon obilježavanja devetnaeste godišnjice stradanja Srba u ovom mjestu.

Istakavši da je poražavajuća činjenica da do danas počinioci zločina u Sijekovcu nisu odgovarali, niti oni koji su te zločine planirali, Đokić je rekao da je pred Okružnim tužilaštvom u Doboju ozbiljnije otpočela istraga i najavljena optužnica protiv Nijaz Čauševića, ali ništa više od toga, iako je poznato čije su snage počinile zločin u Sijekovcu i ko je njima komandovao.

Đokić je rekao da će resorno ministarstvo biti neumorno da podstakne predstavnike pravosudnog sistema da odgovorni za zločine nad Srbima odgovaraju u BiH, kao i pred sudovima država okruženja.

Predsjednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz rekao je da su zločin u Sijekovcu počinile regularne jedinice Hrvatske i muslimansko-hrvatske paravojne formacije u namjeri da otjeraju Srbe sa ovih prostora

On je rekao novinarima da je istina da je 1992. godine Hrvatskoj najviše odgovarao sukob u BiH, kako bi sebi obezbijedila samostalnost i podršku međunarodne zajednice.

Predsjednik Udruženja za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila iz Broda Marko Grabovac rekao je Srni da je potrebno da nadležni organi stave u prioritet pokretanje tužbe protiv Hrvatske zbog agresije koju je 1992. godine počinila na RS i BiH.

"Odgovorni za zločine moraju se privesti pravdi kako bi odgovarali za sve zločine nad Srbima", zaključio je Grabovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije