BiH

Šimić: Pravdu za žrtve ratnih zločina moguće postići

Šimić: Pravdu za žrtve ratnih zločina moguće postići
Šimić: Pravdu za žrtve ratnih zločina moguće postići

SARAJEVO - Pravdu za žrtve ratnih zločina moguće je postići, ali ne na sudovima, jer oni nisu formirani da bi dijelili pravdu, već da utvrđuju individualnu krivičnu odgovornost pojedinaca, rekao je doktor pravnih nauka Goran Šimić pred početak redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" o temi "Pravda za žrtve ratnih zločina u BiH".

Šimić smatra pogrešnim što je bh. društvo izabralo samo jedan način suđenja ratnim zločincima, za zadovoljenje pravde, te to smatra razlogom zašto pravda do danas nije zadovoljena.

"Utvrđivanje istine, popis žrtava, podizanje spomenika, davanje reparacija, nematerijalne naknade žrtvama i slične stvari nisu u nadležnosti sudova. Suđenja moraju biti popraćena i drugim aktivnostima koje će na smislen, ljudski, etički i moralan način posmatrati žrtvu kao ljudsko biće. Mi pravdu posmatramo kao apstraktni ideal, zanemarujući činjenicu da su žrtve ljudska bića koja trebaju pomoć da bi dostojanstveno nastavila svoj život", rekao je Šimić.

Dodao je kako je očekivano da predmeti na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) traju duže nego oni na Nirnberškom procesu, usljed podizanja prava optuženog na viši nivo u međuvremenu, ali da se ne bi smjelo desiti da optuženi provede u pritvoru više od 11 godina bez presude, kakav je slučaj Vojislava Šešelja. Također smatra kako je MKSJ najviše podbacio u tome što je osudio jako malo visokorangiranih političkih, vojnih i policijskih funkcionera, što je suprotno i rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) kojom je osnovan Tribunal.

 "Plašim se da bez osude visokorangiranih funkcionera, čime bi se, između ostalog, utvrdila istina o tim dešavanjima, Srbija i BiH neće imati hrabrosti da se suoče sa istom", dodao je Šimić.

Novinarima se pred početak sesije obratio i predsjednik "Kruga 99" Adil Kulenović, uporedivši današnje stanje sa onim u Njemačkoj neposredno nakon Drugog svjetskog rata kada je društvo Jevreje smatralo krivim za vlastita stradanja. Međutim, smatra Kulenović, taj period je trajao znatno kraće nego današnji kada je na djelu izjednačavanje krivice i naturanje odgovornosti žrtvama ratnih zločina. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije