BiH

Sinod SPC razriješio Vasilija Kačavendu

Sinod SPC razriješio Vasilija Kačavendu
Sinod SPC razriješio Vasilija Kačavendu

BEOGRAD - Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) danas je na sjednici razriješio vladiku zvorničko-tuzlanskog Vasilija Kačavendu nakon što su mediji objavili snimke na kojima je vladika u nepriličnim scenama sa nepoznatim mladićima.

Afera sa vladikom Vasilijem počela je još prošlog novembra, kada su kompromitujući snimci bili predočeni Sinodu. Tada je vladika podnio zahtjev za penzionisanje, navodeći kao formalni razlog bolest, ali se naknadno predomislio i odbio da ide u penziju.

Sam Vasilije se danas oglasio u srbijanskim medijima, zaprijetivši da će "tužiti sve one koji su objavili neistine o njemu".

Mirko Đorđević, teolog i jedan od najvećih stručnjaka za odnose u SPC, ističe da je ova odluka Sinoda dobra vijest, ali da još nije jasno da li će SPC posegnuti i za nekim drugim mjerama ili će se samo zadržati na mjeri penzionisanja vladike.

"Nije nam još jasno da li on i dalje ostaje episkop u činu ili ga samo zamenjuju na katedri zvorničko-tuzlanskoj. Verovatno će cela stvar trajati ovako do Sabora SPC-a, koji ima redovno prolećno zasedanje od 20. maja do 3. juna", rekao je Đorđević.

Pojasnio je da je već ranije bilo više slučajeva kada su vladike iz raznih razloga slate u penziju, kao što je bio slučaj sa zahumsko-hercegovačkim vladikom Atanasijem Jevtićem, koji je penzionisan, ali je ostao vladika sa vladičanskim činom.

Objasnio je da u slučaju Vasilija može biti aktiviran Crkveni sud, a neke od sankcija koje mogu biti izrečene su mjere strogog posta, zatvaranja u manastir, pa i do najtežih mjera ekskomunikacije iz Crkve.

"Ali o tome zasad nemamo nikakvih najava. Ja ne sumnjam da će Sabor detaljno proučiti spise predmeta, saslušati svedoke, čuti i samog vladiku i druge i zauzeti stav. Ovo je već nanelo ogromnu štetu Crkvi, jer se velik broj sveštenstva, vernika i ljudi uopšte pita zašto Crkva ćuti i ne raščisti te stvari i kaže - ili su sumnje bile neosnovane, ili ako su osnovane, da preduzme mere", istakao je Đorđević.

Brojni mediji su proteklih dana objavili snimke i slike vladike Vasilija kako se ljubi sa nepoznatim mladićima, a pretpostavlja se da Sinod raspolaže sa još nekoliko sličnih snimaka, kao i sa svjedočenjima četrdesetak mladića, koji su, kako se pretpostavlja, bili izloženi seksualnom zlostavljanju od strane vladike Vasilija. Mediji su proteklih dana, takođe, govorili o snimku vladike sa četvoricom mladića s kojima seksualno opšti.

Na jučerašnjem zasjedanju Sinod je za administratora Zvorničko-tuzlanske eparhije postavio vladiku banjalučkog Jefrema.

"Ne osuđujte"

Crkveni sud treba da da konačni sud o vladici Vasiliju, izjavili su juče vladika zahumsko-hercegovački Grigorije i nadbiskup vrhbosanski Vinko Puljić.

"Samo, kao što znate, u Crkvi se stvari ne dešavaju tako brzo. Sve ide sporije i nije tako jednostavno. Vjernicima savjetujem da ne osuđuju nikoga, da vidimo šta je tu istina", rekao je Grigorije.

Vezane vijesti:

SKANDAL: Vladika Kačavenda razmjenjuje nježnosti sa mladićem?! (18+)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije