BiH

Specijalno tužilaštvo broji posljednje dane

Specijalno tužilaštvo broji posljednje dane
Specijalno tužilaštvo broji posljednje dane

BANJALUKA - Klub poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS ispoštovaće i sprovesti zaključak Izvršnog odbora ove stranke o ukidanju Specijalnog tužilaštva RS, rekao je Željko Mirjanić, predsjednik Kluba.

Kazao je da će način sprovođenja ovog zaključka, koji je donesen na sjednici IO u utorak u Banjaluci, biti poznat poslije sjednice Kluba SNSD-a.

Mirjanić je dodao da je najvjerovatnija varijanta da Vlada RS predloži nacrt zakona o ukidanju Specijalnog tužilaštva, ali da je moguće i da sami poslanici SNSD-a podnesu inicijativu za njegovo ukidanje.

Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini, rekao je da razloga za nezadovoljstvo radom ove institucije ima i previše. Podsjetio je da od deset optužnica, u prosjeku sedam bude riješeno nagodbom sa optuženim, a da se za najteže oblike organizovanog i privrednog kriminala te korupcije donosu presude u trajanju od tri godine.

"Naravno da tu ima puno odgovornosti Specijalnog tužilaštva, ali i drugih institucija. Ovakva statistika je zaista nedopustiva. Nije neko opljačkao prodavnicu pa da dobija ovakve kazne. Želimo da vidimo veću odgovornost sudija i tužilaca za njihov rad", rekao je Mazalica.

Opozicione partije u Skupštini, očekivano, kritikovale su ovu inicijativu.

Miroslav Kojić, poslanik SDS-a, je rekao da se oni neće izjašnjavati ako taj zakon uđe u parlamentarnu proceduru.

"SNSD je uspostavio to tužilaštvo pa neka ga oni i ukinu. Tu se radi samo o predizbornom marketingu i ništa više. Tužilaštvo je pod njihovom kontrolom i da su htjeli oni su mogli ozbiljnije time da se bave. To što rade je neozbiljno", rekao je Kojić.

Od deset optužnica, u prosjeku sedam riješeno nagodbom sa optuženim

Dodao je da je SDS spreman za ozbiljnu priču o radu pravosuđa, ali pod uslovom da SNSD prihvati njihov prijedlog zakona o ispitivanju porijekla imovine, kojim bi, kako je rekao, bilo omogućeno da bude procesuiran kriminal i SDS-ove i SNSD-ove vlasti.

"Ali SNSD je pokazao da za tako nešto nije spreman", naveo je Kojić.

Velimir Sakan, poslanik PDP-a, kazao je da nije imao priliku da vidi zaključak IO SNSD-a.

"Nisam to vidio, zaista ne mogu da komentarišem nešto sa čim nisam upoznat", rekao je on.

Mazalica je istakao da je priča o SNSD-ovoj kontroli Specijalnog tužilaštva apsurdna.

"Da nije Specijalno tužilaštvo radilo u interesu SNSD-a kada su oslobađali visoke opozicione funkcionere i predsjednike nekih opozicionih partija za predmete privatizacije banaka? Ili kada su postizali nagodbe sa licima koja su procesuirana za trgovinu ljudima i prostituciju", upitao je Mazalica.

Iz Specijalnog tužilaštva RS juče nam je rečeno da ne komentarišu ovakve najave.

U Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, koje među ostalim imenuje tužioce i sudije koji rade na predmetima organizovanog kriminala i korupcije u RS, juče takođe nisu mogli dati komentar na ove najave.

Milorad Dodik i Nebojša Radmanović, lider stranke i predsjednik IO SNSD-a, kazali su nakon sjednice IO da je donesen zaključak u kojem SNSD od svojih predstavnika u zakonodavnim i izvršnim institucijama traži da se donese zakon o ukidanju Specijalnog tužilaštva RS, jer "nije dalo rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije". Dodik i Radmanović su istakli da IO predlaže uspostavljanje nove strukture čiji će jedini kriterijum uspješnosti biti procesuiranje nosilaca kriminalnih i koruptivnih aktivnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije