BiH

Spor zbog podjele 168 miliona KM

Spor zbog podjele 168 miliona KM
Spor zbog podjele 168 miliona KM

SARAJEVO - Glavna rasprava po tužbi RTRS podnesenoj protiv BHRT-a i RTV FBiH zbog neprovođenja zakonske odredbe o podjeli novca od marketinških prihoda održana je danas u Sudu BiH.

Vještak finansijske struke Zoran Blagojević utvrdio je da su od 2006. do kraja 2013. godine sva tri javna RTV servisa od prodaje marketinškog prostora imala ukupno 168,6 miliona KM prihoda. Zakon o javnom RTV sistemu odredio je da se ovaj novac dijeli po omjeru: 50 odsto BHRT-u i po 25 odsto prihoda entitetskim javnim emiterima. Ova zakonska odredba nikad nije ispoštovana, nego je novac trošio onaj ko ga je i zaradio. Zbog neprovođenja ove zakonske odredbe najprije je BHRT tužio entitetske emitere, a onda je u julu 2010. godine tužbu u parničnom postupku i RTRS podnio protiv BHRT-a i RTV FBiH.

Advokat RTV FBiH Branko Marić osporio je nalaz finansijskog vještaka te zatražio obustavu sudskog postupka i izjašnjenje Ustavnog suda BiH da li je uopšte moguća primjena odredbe o podjeli marketinških prihoda u situaciji kad još nije zaživjela korporacija javnih RTV servisa.

"Insistiranje na primjeni ove odredbe predstavlja otimačinu i povredu ustavnog prava na imovinu", ustvrdio je Marić.

Miljkan Pucar, advokat RTRS, rekao je da i on očekuje dopunu nalaza vještaka, ali se i usprotivio zahtjevu da se izjašnjava Ustavni sud BiH.

"Nadležnost Ustavnog suda BiH nije da utvrđuje je li neki zakon ekonomski opravdan. Protivimo se prijedlogu o obustavi postupka", rekao je Pucar.

Obustavi parničnog postupka usprotivio se i zastupnik BHRT-a Mustafa Karović, koji jedini nije imao primjedbe na nalaz finansijskog vještaka.

Svjedok Dragan Davidović, bivši direktor RTRS, kazao je da su javni emiteri ispunjavali zakonsku obavezu u podjeli prihoda od RTV takse, koja se dijeli po istom omjeru, što nije slučaj s raspodjelom novca od marketinškog oglašavanja.

"Nakon uspostave kuće prodaje i otvaranja jedinstvenog računa, samo je RTRS početkom 2006. godine uplatio jedan iznos od marketinga na zajednički račun. Kad smo dobili signale i pisanu potvrdu od RTV FBiH da oni ne mogu ispoštovati ovaj član zakona, i mi smo prestali uplaćivati jer bismo bankrotirali", naglasio je Davidović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije