BiH

Srbi s Kosova osuđuju paljenje prelaza Jarinje

Srbi s Kosova osuđuju paljenje prelaza Jarinje
Srbi s Kosova osuđuju paljenje prelaza Jarinje

KOSOVSKA MITROVICA - Predstavnici Srba na sjeveru Kosova osuđuju paljenje administrativnog prelaza Jarinje i ističu da su upozoravali da se nešto slično moglo dogoditi.

Predsjednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je da KFOR snosi odgovornost za sinoćnja dešavanja na administrativnom prelazu Jarinje na sjeveru Kosova, napominjući da su lideri Srba upozoravali komandanta Kfora Erharda Bilera da bi se nešto tako moglo dogoditi.

"Nažalost, komandant Kfora je prešao preko svih naših upozorenja i nije ispunio obećanje da će se povući policijske snage i carinici, tako da odgovornosta za sve što se dogodilo u Jarinju snosi Kfor", rekao je Pantić.

Pantić se nada da u ovakvoj situaciji neće biti ljudskih žrtava, kao i da će međunarodna zajednica, prije svega Kfor, biti na visini svog zadatka i uspjeti da obezbijedi mir, javljaju beogradski mediji.

"Nadam se da ćemo zajedno učiniti sve da se situacija smiri, jer ovo što se sada dešava ne ide na ruku ni Srbima, ni Albancima, niti međunarodnoj zajednici, već može dovesti do odlaganja dijaloga između delegacija vlade Srbije i kosovskih Albanaca", rekao je Pantić.

Načelnik kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković ocijenio je da je situacija na sjeveru Kosova i Metohije veoma složena i kompleksna, te da može doći i do pogoršanja.

On je oštro osudio paljenje punkta na Jarinju, navodeći da nema informacije ko stoji iza toga, te da onaj ko je to uradio sigurno ne misli dobro srpskoj zajednici u pokrajini.

Grupa srpskih mladića sinoć je zapalila administrativni prelaz Jarinje.

Specijalne jedinice kosovske policije u noći između ponedjeljka i utorka zauzele su administrativni prelaz Brnjak i pokušale da zauzmu prelaz Jarinje, što su Srbi spriječili postavljanjem barikada kod Leposavića. Ta dva prelaza do sada je kontrolisala carina Euleksa, koja nije provodila odluku Prištine o zabrani uvoza robe iz centralne Srbije.

Vlada samoproglašenog Kosova zabranila je uvoz proizvoda iz Srbije i uvela carinsku taksu od deset odsto za proizvode iz BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije