BiH

Srbija najveći investitor u BiH

Srbija najveći investitor u BiH
Srbija najveći investitor u BiH

SARAJEVO - Strani investitori u BiH su tokom prošle godine uložili 418 miliona KM, što je u odnosu na 2012. za petinu manje stranih investicija.

Ovaj podatak naveden je u Analizi direktnih stranih ulaganja u BiH, te pregledu i analizi svjetskih izvještaja značajnih za privlačenje stranih investicija koje je Vijeće ministara BiH juče primilo k znanju. Prema ovim dokumentima, lani je u našu zemlju najviše uložila susjedna Srbija - 62 miliona KM. Slijedi je Velika Britanija sa uloženih 56 miliona maraka, na trećem mjestu je Austrija (51 milion KM), na četvrtom je Švicarska sa 44 miliona i na petom mjestu Njemačka, koja je u 2013. godini u BiH investirala 40 miliona maraka.

"Rusija, koja je u 2011. i 2012. godini bila najveći investitor u BiH, u prošloj godini zabilježila je smanjenje kapitala. Najveći iznos investicija u 2013. godini ostvaren je u okviru financijske uslužne djelatnosti sa 141,8 milijuna KM", saopšteno je nakon sjednice Vijeća ministara.

Ukupna dosadašnja direktna strana ulaganja u BiH na kraju 2013. godine iznosila su 11 milijardi KM. Uz registrovane investicije iz Ruske Federacije i povećanje aktivnosti investitora sa Bliskog istoka, najznačajniji investitori u BiH su i dalje zemlje EU i regije, a na prvoj poziciji je Republika Austrija.

Na prijedlog Ministarstva finansija i trezora BiH, Vijeće ministara odobrilo je izdavanje dodatne državne garancije za kredit kod Evropske banke za obnovu i razvoj koji je namijenjen za projekat centralnog grijanja u Prijedoru.

Vijeće je utvrdilo osnov za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma s Vladom Hrvatske o korištenju i održavanju cestovnih graničnih mostova na zajedničkoj državnoj granici. Sporazum se odnosi na sedam mostova preko rijeka Save i Une, a obuhvatiće i nove mostove koji budu izgrađeni.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije