BiH

Srpski policajac svjedočio: Bošnjaci protjerivani iz Zvornika i ubijani

Srpski policajac svjedočio: Bošnjaci protjerivani iz Zvornika i ubijani
Srpski policajac svjedočio: Bošnjaci protjerivani iz Zvornika i ubijani

HAG - Svjedok optužbe Petko Panić izjavio je danas, na suđenju Radovanu Karadžiću u Međunarodnom tribunalu u Hagu da su srpske snage u Zvorniku 1992. protjerivale i ubijale bošnjačko stanovništvo.

Panić je tada bio pomoćnik komandanta rezervnog sastava policije u Zvorniku.

Panić je rekao da su, posle napada srpskih snaga na Zvornik 8. aprila 1992, bošnjačke žene, deca i starci prisilno premještani, a muškarci zatvarani u neki od brojnih centara, gdje su zlostavljani i ubijani.

Karadžić je, između ostalog, optužen za progon nesrba iz 20 opština u BiH, uključujući Zvornik. U Zvorniku i još sedam opština snage pod Karadžićevom kontrolom, po optužnici, počinile su i genocid nad Bošnjacima.

Napad na Zvornik, kako je izjavio Panić, predvodila je paravojska Željka Ražnatovića-Arkana na čelu sa izvesnim "Pejom". Iza paravojske je išla policija, a Muslimani nisu pružali otpor.  Svjedok je naznačio da je tokom napada "video leševe pet osoba u civilnoj odeći".

"Dolazak Arkanove jedinice ugovorio je komandir stanice policije u Zvorniku Dragan Spasojević, a čuo sam da je plaćen 300.000 maraka", rekao je Panić.

Spasojević je, po riječima svjedoka, dva dana ranije naredio odvajanje srpske policije koja je prešla u Karakaj, gdje su već bili pripadnici paravojnih snaga. U Zvorniku su operisale formacije: "Žuće", "Pivarski", "Niški", "Crni", "Gogićevi", "Sima Četnik"...

Panić je opisao i iseljavanje 5.000-6.000 bošnjačkih žena, dece i staraca iz područja Klisa 1. juna 1992., naglasivši da je oko 700 muškarca bilo pritvoreno u Tehničkoj školi u Karakaju.

Naknadno je čuo da su muškarci "pobijeni u Gerinoj klanici".

"To je rekao policajac Petar Tanić koji je obezbjeđivao komisiju za asanaciju. Ispričao mi je da je bio u Gerinoj klanici i obezbjeđivao

iznošenje leševa pobijenih Muslimana iz Karakaja", rekao je Panić.

On je potvrdio i da su protjerani stanovnici sela Diviči i Kozluk, potonji preko Subotice u Mađarsku. U ta sela su zatim naseljene srpske izbjeglice. Čuo je da je "muškarce iz Diviča pobio" Vojin Vučković zvani "Repić", u Domu kulture u selu Čelopek.

Panić je izjavio i da je iseljavanje Bošnjaka iz Zvornika okončano krajem juna 1992.

Karadžić koji se brani sam, sutra će unakrsno ispitivati Panića.

Bivši predsednik Republike Srpske optužen je i za genocid u Srebrenici; terorisanje civila u Sarajevu kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje osoblja UN za taoce.

Svjedok o ubistvu 18 Bošnjaka kod Sanskog Mosta

U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću u Međunarodnom tribunalu u Hagu, zaštićeni svjedok KDŽ-052 opisao je kako je u ljeto 1992. preživio ubistvo 18 Bošnjaka u selu Blaževići kod Sanskog Mosta.

Najmlađi ubijeni imao je 14 ili 15 godina, precizirao je svjedok.

Bivši predsjednik Republike Srpske je, između ostalog, optužen za progon nesrba iz 20 opština u BiH, uključujući Sanski Most. U Sanskom Mostu i još osam opština snage pod Karadžićevom kontrolom počinile su i genocid nad Bošnjaka i Hrvatima.

KDŽ-052 je izjavio da su snage Vojske Republike Srpske (VRS) 25. maja 1992. napale sela Vrhpolje i Hrusto i da se, poslije dva dana, sklonio kod rođaka u selu Kenjari.

Srpske rezervisti su, međutim, došli i u to selo i grupu muškaraca, među kojima je bio i svjedok, odveli u obližnje selo Blaževići. Tamo im je šef Srpske demokratske stranke u Sanskom Mostu Vlado Vrkeš rekao da će biti razmijenjeni.

Petoricu mlađih zarobljenika srpski vojnici su primorali da uđu u jednu kuću, u koju je zatim bačena ručna bomba. KDŽ-052 ispričao je da je iskočio kroz prozor, a zatim, sa još jednim Bošnjakom, pobjegao ka polju.

Pošto je na polju pucano na prvog bjegunca, svjedok se vratio ka kući.

Kako je izjavio, čuo je rezerviste kako naređuju ostalim, starijim Bošnjacima da stanu uza zid, a zatim pucaju na njih.

Pošto je pobjegao, KDŽ-052 se vratio u selo Kenjari koje je, kako je rekao, bilo potpuno uništeno.

VRS je ženu i djecu poslala na bošnjačku teritoriju, a muškarce u zatvorenički centar u fabrici Krings u Sanskom Mostu.

U Kringsu je oko 600 Bošnjaka držano pod nehumanim uslovima i svakodnevno su prebijani, izjavio je svjedok, koji je bio oslobođen septembra 1992.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Karadžić je tvrdio da su u okolini Sanskog Mosta krajem maja 1992. vođene velike borbe VRS i Patriotske lige i Zelenih beretki. Svedok je potvrdio da su borbe vođene u selu Hrustovu gdje je on bio.

Upitan zašto policiji koja ga je ispitivala u centru u fabrici Krings, nije rekao šta je preživio, KDŽ-052 uzvratio je da u tom slučaju ne bi bio živ.

Karadžić je svjedoku predočio i da se ime jednog od Bošnjaka za koje je on svjedočio da je pobjegao, nalazi na spisku ekshumiranih iz masovne grobnice.

KDŽ-052 izjavio je da je istina da je taj Bošnjak pobjegao i da je preživeo incident, ali nije mogao da kaže zašto se njegovo ime našlo među žrtvama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije