BiH

Stejt department: Referendum u RS neustavan

Stejt department: Referendum u RS neustavan
Stejt department: Referendum u RS neustavan

SARAJEVO - Referendum o Danu Republike Srpske, najavljen za 25. septembar, nije u skladu sa Ustavom države, saopštili su iz Stejt departmenta ukazujući da lideri treba da rade na tome da se prevaziđu razlike u interesu svih gradana.

"Kao što su iz Kancelarije visokog predstavnika dali do znanja, najavljeni referendum za 25. septembar se odnosi na pitanje o kojem je već odlučio Ustavni sud BiH i neće biti u skladu sa Ustavom države", rekli su u Stejt departmentu.

Kako se navodi, uloga Ustavnog suda je sastavni dio Aneksa 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma i kao takav njegove presude su konačne, obavezujuće i moraju se poštovati.

"Poštovanje vladavine zakona od strane svih stranaka u BiH je od ključnog značaja za demokratski proces. Bez funkcionalnog pravnog okvira i stabilnosti koju donosi, rješavanje ekonomskih i političkih izazova sa kojima se zemlja suočava je nemoguće", navode u Stejt departmentu.

Praznici i proslave su važan dio svake kulture, i umjesto da se nastavi sa neustavnim referendumom, lideri treba da rade na tome da se prevaziđu razlike u interesu svih gradana, navodi se u odgovoru Stejt departmenta za N1.

"Referendum će potrošiti vrijedne resurse i neće rezultirati napretkom po tom pitanju. Nastojanje za pregovaranjem o sveobuhvatnom državnom zakonu o praznicima u okviru postojećeg zakonskog okvira ne košta ništa, a može dati prave rezultate", kazali su iz Stejt departmentu.

(N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije