BiH

Stevandić: Pojačati video-nadzor i očuvati snagu MUP-a

Stevandić: Pojačati video-nadzor i očuvati snagu MUP-a
Foto: Vladimir Stojaković | Stevandić: Pojačati video-nadzor i očuvati snagu MUP-a

BANJALUKA - Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da treba pojačati video-nadzor na svim mračnim mjestima u Banjaluci i drugim gradovima u Republici Srpskoj, te očuvati institucionalnu snagu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Stevandić je u Narodnoj skupštini tokom rasprave o stanju bezbjednosti u Banjaluci i Republici Srpskoj – "Pravda za Davida – Pravda za sve", ocijenio da treba popravljati stvari kako bi se unaprijedila bezbjednost. 

On je podsjetio da se tragična smrt Davida Dragičevića dogodila noću, kada djeca borave u klubovima, gdje su izložena onima koji se bave trgovinom drogama i kriminalom. 

Stevandić je dodao da je anketni odbor Narodne skupštine, čije je formiranje predložio SNSD, najbolje formirati sada nego kasnije i sve činjenice i dokumente u vezi sa tragičnom smrću Davida Dragičevića staviti na sto. 

Poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović izrazio je bojazan da prijedlog Kluba poslanika SNSD-a o formiranju anketnog odbora ide u pravcu toga da se razvodni stvar u vezi sa stradanjem Davida Dragičevića. 

On je rekao da Odbor za bezbjednost ima dovoljan kredibilitet u vezi sa pomenutim slučajem, jer su u njemu poslanici vlasti i opozicije. 

Krsmanović je rekao da je u slučaju Davida Dragičevića moguće da se izvrši parlamentarna istraga ili javno saslušanje, kao što je bilo ranije u slučaju Rudnika željezne rude "Ljubija". 

On je rekao da je potrebna depolitizacija MUP-a Srpske, te da se mora zaustaviti gubitak povjerenja u ovu instituciju. 

Poslanik SNSD-a Drago Kalabić rekao je da je na skupštinskom Odboru za bezbjednost u srijedu naveče izglasan zaključak, u kome je predložio da Narodna skupština u ovom slučaju prihvati parlamentarni nadzor ako to smatra potrebnim i da se to u najkraćem roku provede. 

Poslanik PDP-a Branislav Borenović je rekao da institucije ne trebaju ignorisati zahtjeve Davora Dragičevića za kvalifikovanjem toga da li je njegov sin ubijen ili ne, šta se tačno desilo i šta je uzrok smrti. 

Poslanik Napredne Srpske Goran Đorđić izjavio je saučešće porodici Dragičević zbog gubitka sina, ističući da je kao lider te partije činio sve da slučaj ne bude ispolitizovan. 

On je naveo da se bunt naroda i okupljanja građana dešavaju, jer su roditelji zabrinuti i strahuju za svoju djecu. 

U Narodnoj skuštini Republike Srpske data je polučasovna pauza, na zahtjev SDS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije