BiH

Stevandić: Tužilaštvo treba da ispita Škrbićeve ugovore

Stevandić: Tužilaštvo treba da ispita Škrbićeve ugovore
Stevandić: Tužilaštvo treba da ispita Škrbićeve ugovore

BANJALUKA - Svi ugovori koji su sklopljeni pod ingerencijom Ranka Škrbića, ministra zdravlja i socijalne zaštite RS, biće dostavljeni tužilaštvu, od kojeg ćemo tražiti ocjenu zakonitosti i procesuiranje ukoliko budu utvrđena krivična djela.

Ovo je, između ostalog, danas rekao Nenad Stevandić, poslanik SDS-a u parlamentu RS, dodajući da su političke odluke ministra i njegov koncept potpuno promašeni, jer su, kako navodi, nanijeli nemjerljivu štetu pacijentima i građanima u RS.

"Odlučili smo da sve ugovore koje je ministar zdravlja potpisao dostavimo tužilaštvu i tražimo ocjenu zakonitosti i procesuiranje ukoliko se utvrde krivična djela. Hoćemo da utvrdimo da li postoji šteta po budžet RS", rekao je Stevandić naglašavajući da će se na aferama u zdravstvu vidjeti da li postoji politička volja za obračun sa kriminalom i korupcijom.

On ističe da postoji mnogo afera u zdravstvu i pita se zašto se ne završava Klinički centar u Banjaluci nego se stalno prilagođava nečijim interesima.

"Projekat je bio gotov prije dvije godine, revizija završena i sada imamo novih projekata i novih revizija. Svrha svega toga je da se oni nekome prilagode", tvrdi Stevandić.

Hoćemo da utvrdimo da li postoji šteta po budžet RS, rekao Stevandić

Povod za traženje od tužilaštva da budu ispitani ugovori koje potpisuje Škrbić jeste poslaničko pitanje koje je Stevandić uputio ministru, a u vezi sa čistačicama u Kliničkom centru Banjaluka.

"Taj posao nas košta 165.000 KM, a pod pritiskom ministra zdravlja taj posao treba da plaćamo 270.000 KM, što je klasični primjer štetnog ugovora po preduzeće. Ministar zdravlja nam nije odgovorio na to nego se sakrio i u njegovo ime  predsjednik RS, koji je valjda razumio da se radi o krivičnom djelu, sugeriše da taj ugovor ne bude potpisan", kaže Stevandić.

Kao sporne u SDS-u vide i ugovore kada je u pitanju Centar za dijalizu u regiji Banjaluka, koji je istekao prije nekoliko godine, a nakon čega je oprema vrijedna nekoliko miliona trebalo da pripadne RS.

"Bez ikakvih skupštinskih odluka i odluka Vlade RS ugovor je produžen na još 12 godina što će reći, milionska imovina je potpisom jednog ministra poklonjena privatnoj kompaniji iako on za to nije imao nikakvu saglasnost organa", kazao je Stevandić.

On je pažnju skrenuo i na još jedan ugovor, odnosno onaj sa Centrom za radioterapiju, gdje nema validnog utvrđivanja odnosa vlasništva te da se opravdano sumnja da je mnogo veći ulog javnog partnera od privatnog,

"Na ugovor je evidentiran ulog koji većinu daje privatnom partneru pa privatni partner isisava novac", kazao je Stevandić.

Škrbićev komentar o ovim navodima Stevandića nismo dobili, jer se danas nije javljao na telefon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije