BiH

Stopirano zapošljavanje u javnoj upravi, plate ograničene

Stopirano zapošljavanje u javnoj upravi, plate ograničene
Stopirano zapošljavanje u javnoj upravi, plate ograničene

BANJALUKA - Mehanizam koordinacije, koji je dosad bio kamen spoticanja različitih nivoa vlasti u BiH, konačno je usaglašen, a njegovo formalno usvajanje očekuje se početkom septembra, nakon finalne runde razgovora zakazane za kraj ovog mjeseca.

Ovo su danas izjavili Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, Fadil Novalić, predsjednik Vlade FBiH, i Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH, na sastancima u administrativnom centru RS u Banjaluci.

Cvijanovićeva je rekla da će u septembru biti riješeno ne samo pitanje mehanizma koordinacije, već i pisma namjere za Međunarodni monetarni fond i operativna realizacija evropske Reformske agende.

Zvizdić je dodao da će u septembru biti usaglašena i lista projekata Svjetske banke 2015 - 2020. godina, a danas je na sastanku Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH dogovoren i globalni fiskalni okvir u periodu 2015 - 2018. godina.

Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo što je riješeno pitanje mehanizma koordinacije, za koji je podsjetila da je jedan od dva najvažnija uslova za evropski put BiH.

"Važnije od toga je da on omogućava saradnju različitih nivoa vlasti ne samo po pitanju evropskih obaveza, nego svih drugih pitanja koja su važna za funkcionisanje BiH", istakla je Cvijanovićeva.

Ona i Novalić su istakli da je dogovorena i reforma javnog sektora, napominjući da je usaglašeno da se ne zapošljavaju novi kadrovi i da se ograniči fond plata. Konstatovali su da postoji višak zaposlenih u javnim preduzećima, ali da će problemi biti rješavani sanacijom i reorganizacijom, a ne otkazima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije