BiH

Sud BiH prihvatio nagodbu Zolje s Tužilaštvom

Sud BiH prihvatio nagodbu Zolje s Tužilaštvom
Sud BiH prihvatio nagodbu Zolje s Tužilaštvom

SARAJEVO - Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je danas sporazum o priznanju krivice koji je Rasema Handanović, optužena za ubistva hrvatskih civila kod Konjica 1993. godine, potpisala sa Državnim tužilaštvom, a izricanje presude zakazano je za ponedjeljak, 30. april.

"Još jednom želim da izrazim svoje duboko kajanje za sve što sam počinila. Žao mi je što sam prisustvovala pogubljenju i izjavljujem duboko saučešće svima kojima sam nanijela zlo. Počinila sam krivično djelo i želim da završim i odslužim svoju kaznu što prije", kazala je Handanovićeva, obraćajući se Sudskom veću, javila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Handanovićeva, nekadašnja pripadnica Specijalnog odreda za posebne namjene "Zulfikar" pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH, priznala je krivicu za zločine počinjene nad civilima i ratnim vojnim zarobljenicima u selu Trusina kod Konjica 1993. godine.

Sporazumom je predviđeno da Handanovićevoj, zvanoj "Zolja", bude izrečena kazna od pet do šest godina zatvora.

Izricanjem presude, ona će biti prva žena koju su lokalni sudovi u BiH osudili za ratne zločine.

Vesna Budimir iz Tužilaštva BiH kazala je da se na potpisivanje sporazuma odlučila zbog "iskrenog kajanja optužene", te činjenice da se Handanovićeva sporazumom obavezala da će svjedočiti u drugim predmetima i istragama koje se tiču zločina u Trusini.

"Ono što je možda i najvažnije i što želim da napomenem pred ovim sudom je da su članovi porodica ubijenih u Trusini saglasni sa ovim sporazumom i kaznom koju smo predložili", naglasila je Budimir.

Senad Kreho, branilac optužene Handanović, rekao je da je odluka o prihvatanju sporazuma pravedna, te da je optužena tokom rata u BiH izgubila najbliže članove porodice i bila žrtva silovanja.

Handanovićeva je uhapšena u Sjedinjenim Američkim Državama u aprilu 2011, a u BiH je izručena krajem prošle godine, od kada se nalazi u pritvoru.

Sporazumom o priznanju krivice Handanovićeva se obavezala da će svjedočiti u suđenjima vezanim za Trusinu.

Sa svjedočenjem je započela 30. marta ove godine na suđenju Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi, bivšim pripadnicima Armije BiH, optuženima za ubistvo 18 civila i četiri vojnika HVO-a u Trusini.

Prema optužnici, Memić, Salčin i Hodžić, pripadnici odreda "Zulfikar", i Hakalović, nekadašnji vojnik 45. brigade "Neretvica", učestvovali su u napadu na Trusinu i ubistvima civila i ratnih zarobljenika. Bojadžiću, nekadašnjem zamjeniku komandanta odreda, na teret je stavljeno da je rukovodio napadom, dok je Ališpago optužen da kao komandant nije kaznio vojnike odreda koji su učestvovali u ubistvima.

Za zločine u Trusini, Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv Edina Džeke, bivšeg pripadnika odreda "Zulfikar", koji se nalazi u pritvoru, a izručen je organima pravosuđa u BiH iz SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije