BiH

Sudijama i tužiocima regres manji za 1.900 KM

Sudijama i tužiocima regres manji za 1.900 KM
Sudijama i tužiocima regres manji za 1.900 KM

SARAJEVO - Uprkos negodovanju sudija i tužilaca i najavama novih tužbi protiv BiH, Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma parlamenta BiH usvojila je zakon kojim će sudijama i tužiocima regres biti smanjen sa 2.200 na oko 300 KM.

Ovaj zakon, po svemu sudeći, biće potvrđen i na današnoj sjednici Predstavničkog doma Paralmenta BiH, nakon čega se može očekivati pokretanja postupaka pred sudovima u BiH, što su sudije i tužioci već najavili pozivajući se na član Ustava BiH koji govori o tome da naknada izabranim licima ne može biti umanjena za vrijeme trajanja mandata.

"Imajući u vidu da se radi o važnom pitanju koje se odnosi na nosioce pravosudnih funkcija na nivou BiH te da se Vijeće nije imalo priliku izjasniti u odnosu na rješenja iz prijedloga zakona koja se odnose na regres, skrećemo pažnju na član IX, stav 2. Ustava BiH, koji propisuje da naknada za lica koja objavljuju funkcije u insititucijama BiH ne može biti umanjena za vrijeme trajanja mandata nosioca funkcije", navodi se u pismu koje je Visoki sudski i tužilački savjet uputio poslanicima i delegatima parlamenta BiH.

Inače, izmjene Zakona o platama i  drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH posljedica su sudskih presuda koje su utvrdile da su sudije i tužioci na nivou BiH diskriminisani, jer kao i ostali zaposleni u institucijama BiH, nemaju pravo na topli obrok, prevoz, odvojen život, smještaj itd. Posljednjim izmjenama zakona sudije i tužioci dobiće pravo na ovu naknadu, ali će im istovremeno biti smanjen regres, koji trenutno iznosi oko 2.200 KM, na oko 300 KM, koliko primaju zaposleni u institucijama BiH.

"Po jednom osnovu sudije i tužioci traže da budu dio zakona, a po drugom neće da budu, kako bi sačuvali svoje astronomski visoke naknade za regres. On će ubuduće biti onoliki koliko odredi Savjet ministara BiH i sudijama i tužiocima  bi bilo bolje da rade posao za koji su izabrani nego da pokreću postupke kako bi sačuvali svoje visoke naknade", rekao je Damir Bećirović, član Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma parlamenta BiH.

U ranijim razgovorima sa pojedinim sudijama i tužiocima u BiH rečeno nam je da je besmisleno uvoditi naknade za smještaj i odvojen život nosilaca pravosudnih funkcija, jer oni imaju doživotni mandat, za razliku od funkcionera i poslanika koji se biraju na period od četiri ili osam godina.

U obrazloženju zakona koji će danas biti usvojen na sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH, za odvojeni život sudija i tužilaca biće potrebno izdvojiti 255.964 KM, za prevoz 198.220 KM, za topli obrok koji iznosi šest KM dnevno oko 559.289 KM. Prema ovom zakonu sudije i tužioci ubuduće će dobijati 300 KM za odvojen život i 400 KM za smještaj, ali pod uslovom da žive dalje od 80 kilometara od mjesta rada i 53 KM za prevoz.

Budžet branili šef kabineta i savjetnik

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma parlamenta BiH podržala je juče budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza i pored toga što su pojedini poslanici tražili njegovo povlačenje sa dnevnog reda.

Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a i član Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma parlamenta BiH, rekla je juče da nije normalno da pred poslanicima budžet brane šef kabineta i pomoćnik ministra.

"To se nije dogodilo nikada. Pitate šefa kabineta nešto, on ne zna, šapće savjetniku koji isto ne zna i nismo dobili odgovor ni na jedno suštinsko pitanje. Sva ministarstva su dobila veće budžete, famozna budžetska rezerva povećana je za dva miliona KM", rekla je Majkićeva, čiji prijedlog da budžet bude povučen nije dobio podršku ostalih poslanika.

Ona kaže da na komisiji nije bilo svrhe razgovarati o budžetu, jer nema šta da se pitaju ljudi koji nemaju ni političku ni bilo koju odgovornost, a raspravlja se o jednom od najvažnijih dokumenata.

Inače budžet BiH predložen je u visini od 950.000.000 KM koji će biti potrošeni na finansiranje zajedničkih insitucija, dok će za otplatu spoljnih dugova otići čak 1,1 milijarda KM ili 240 miliona KM više nego što je to bilo ove godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije