BiH

Sudije iz Sokoca ostaju kraćih rukava

Sudije iz Sokoca ostaju kraćih rukava
Foto: N.N. | Sudije iz Sokoca ostaju kraćih rukava

BANJALUKA - Osnovni sud u Banjaluci kao neosnovanu odbio je tužbu sudije Osnovnog suda u Sokocu, koji je tražio da se raskine sporazum o mirnom rješavanju radnog spora, prema kojem je na ime regresa iz 2014. godine trebalo da mu bude isplaćeno 1.200 KM.

Podsjećanja radi, 11 sudija Osnovnog suda u Sokocu i pored potpisanog sporazuma sa Agencijom za mirno rješavanje radnih sporova o isplati regresa za 2014. godinu odlučilo je da ide dalje u sudski postupak, koji su na kraju dobili na štetu RS. Sporazum koji su sudije potpisale bio je da im se isplati 1.200 KM, međutim kasnija presudu Osnovnog suda u Vlasenici iznosila je 1.227,12 KM plus zatezne kamate plus troškovi postupka od 1.200 KM.

Upravo ove zatezne kamate i troškovi postupka, kako je tada rekao Borislav Radić, direktor Agencije za mirno rješavanje radnih sporova, bile su osnovni motiv da se ne pristane na sporazum već da se ide dalje u postupak protiv RS. Zbog neisplaćenog regresa tada su manje-više sve sudije i tužioci u RS tužili RS, ali nakon potpisanog sporazuma s Agencijom za mirno rješavanje sporova svi osim 11 sudija Osnovnog suda u Sokocu su povukli te tužbe.

"Stranke ne mogu pokrenuti postupak pred sudom ili drugim organima za poništenje odluka niti zahtijevati njihovo poništenje iz razloga jer su odlučile da nakon toga na drugačiji način riješe spor", navodi se, između ostalog, u presudi Osnovnog suda u Banjaluci.

U Agenciji za mirno rješavanje radnih sporova kažu da su očekivali ovakvu presudu jer su od samog početka bili u pravu pošto sudije Suda u Sokocu nisu imale osnova da idu dalje u postupak nakon zaključenog sporazuma. Takođe, naglašavaju da se radi o prvoj presudi kojom se odbija zahtjev za raskid ugovora Luke Borovčanina, ali da će vjerovatno i u ostalim postupcima koji još traju biti ista odluka Suda.

"Od kada postoji Agencija nismo se susretali sa sličnom situacijom i većim bezobrazlukom. Radi se o neviđenoj sramoti i pohlepi sudija i zabrinut sam ko sve danas može biti nosilac pravosudne funkcije, počev od predsjednika suda do sudija", rekao je Radić.

Sudije u Sokocu, koje su za razliku od svojih kolega sudija i tužilaca i pored potpisanog sporazuma nastavile postupak tužbe protiv RS, ranije su rekle da je za situaciju koja je nastalo krivo Pravobranilaštvo RS i to, kako je tada navedeno u pismu, "zbog loše komunikacije između sjedišta zamjenika pravobranioca u Istočnom Sarajevu i Vlasenici". Tada su se oglasili i u Pravobranilaštvu RS, gdje su rekli da nema govora o njihovoj krivici te da su po ovlaštenju Ministarstva pravde zaključili sporazum sa sudijama za isplatu regresa i da je on zaključen upravo iz razloga da se izbjegnu parnični postupci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije