BiH

Suđenje Čoviću završeno, presuda 7. maja

Suđenje Čoviću završeno, presuda 7. maja
Suđenje Čoviću završeno, presuda 7. maja

SARAJEVO - Završnim riječima optužbe i odbrane danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo okončano suđenje Draganu Čoviću, optuženom za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja dok je bio na funkciji ministra finansija Federacije BiH, a izricanje presude zakazano je za ponedjeljak, 7. maja.

Prije završnih riječi, kantonalni tužilac Aziz Jahjaefendić pročitao je izmjenjenu optužnicu koja Čovića tereti da je u svojstvu federalnog ministra finansija prekoračio granice službenog ovlaštenja u namjeri da preduzeću "Lijanovići" Široki Brijeg i Mesnoj industriji "Lijanovići" pribavi korist u vidu neplaćanja posebnih taksi (prelevmana) na mašinski iskošteno meso peradi.

Čović je, kako se navodi u optužnici, 23. juna 2000. godine donio akt kojim je neovlašteno dao Carinskoj upravi FBiH obavezujuće mišljenje da se na mašinski iskošteno pileće i ćureće meso i kožice namijenjene za proizvodnju ne primjenjuju odredbe Odluke o određivanju proizvoda za koje se pri njihovom uvozu plaća posebna taksa.

Time je, prema optužnici, pribavljena korist za preduzeća Lijanovića u iznosu od 1.856.878 KM, a na štetu budžeta FBiH i indirektno budžeta BiH. Tužilac je predložio da se optuženi proglasi krivim i osudi u skladu sa zakonom, prenosi portal kliks.ba.

Branilac optuženog, advokat Zdravko Rajić rekao je da cijeli postupak obiluje brojnim propustima, navodeći da se optužnica temelji na nezakonitom dokazima. On kaže da nad dokazima nije uspostavljena sudska kontrola, što je dovelo do selekcije i njihove manipulacije.

Rajić je naveo da njegov branjenik nije saslušan u svojstvu osumnjičenog, a da je optužnica podignuta, te da je to u suprotnosti s važećim zakonskim odredbama odnosno načelima - prava na odbranu i jednakosti u postupku.

Drugi Čovićev branilac, advokat Davor Martinović detaljno je analizirao materijalne dokaze Tužilaštva, te iskaze saslušanih svjedoka, uputivši niz primjedbi na račun validnosti dokaza, ukazujući na kontradiktornosti u iskazima ključnih svjedoka, posebno bivšeg direktora Carinske uprave FBiH Filipa Andrića, za koga je rekao da je i sam bio ispitivan u svojstvu osumnjičenog.

Odbrana je navela da se radi o posljednjoj fazi gotovo desetogodišnjeg procesa protiv Čovića, izražavajući sumnju da je taj proces politički motivisan, te zaključila da jedino oslobađajuća presuda može biti primjerena datim okolnostima.

Glavni pretres u ovom predmetu otvoren je nakon što se Sud BiH u drugostepenom postupku u vezi sa spomenutim optužbama proglasio nenadležnim, a predmet ustupio pravosuđu Kantona Sarajevo na rješavanje.

Suđenje Čoviću okončano je nakon petomjesečnog postupka vođenog u Kantonalnom sudu u Sarajevu, a počelo je 1. decembra prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije