BiH

Sukob i zbog markica povodom 100 godina od Prvog svjetskog rata

Sukob i zbog markica povodom 100 godina od Prvog svjetskog rata
Sukob i zbog markica povodom 100 godina od Prvog svjetskog rata

BANJALUKA - Filatelističko društvo Banjaluka oštro je osudilo odluku Agencije za poštanski saobraćaj BiH da ne odobri dizajn serije prigodnih poštanskih maraka "100 godina od Prvog svjetskog rata" Preduzeća za poštanski saobraćaj Republike Srpske.

Ovo društvo u otvorenom pismu Agenciji navodi da nemaju ništa protiv da "BH Pošta" i HPT Mostar ove godine izdaju serije markica povodom obilježavanja 100 godina od Sarajevskog atentata i da niko ne može da im ospori pravo na motive na tim izdanjima.

"Sakupljači Republike Srpske nemaju ništa protiv da ova dva poštanska operatera izdaju pomenute serije maraka, niti ih interesuje da li će na marke staviti trenutak atentata, likove Franca Ferdinanda i supruge Sofije, polumjesec, šahovnicu ili bilo šta drugo", navodi se u protestnom pismu.

Udruženje filatelista podsjeća da je veliki broj pripadnika hrvatskog i bošnjačkog naroda u Prvom svjetskom ratu ratovao protiv Srbije i Srba na strani Austro-Ugarske i Njemačke i proganjao pripadnike srpskog naroda u BiH, te da se "vijek stara srbofobija očigledno povampirila među nekim članovima Agencije za poštanski saobraćaj BiH".

"Da li je to `nepostizanje konsenzusa`, u slučaju izdanja `100 godina od Prvog svjetskog rata`, u stvari paravan za činjenicu da su pojedini članovi Savjeta Agencije za poštanski saobraćaj BiH toliko ogrezli u svojoj mržnji prema pripadnicima srpskog naroda u BiH da mu na ovaj način uskraćuju da se - u godini kada slobodarski, demokratski svijet obilježava vijek od početka Velikog rata - i preko poštanskih maraka još jednom prisjeti svojih slavnih vojskovođa, velikih bitaka i hrabrih pojedinaca, da se s bolom u srcu podsjeti stradanja četvrtine svojih sunarodnika u tom ratu", navodi se u pismu.

Udruženje filatelista podsjeća da je Agencija prethodne godine odobrila HPT-u Mostar da pusti u opticaj marku "20. obljetnica prve marke", a da godinu dana ranije nije dala saglasnost da "Pošte Srpske" izdaju marke povodom 20. godišnjice Republike Srpske.

Ovo udruženje navodi da Savjet Agencije nije odobrio ni dizajn jednog benignog prigodnog izdanja Republike Srpske, posvećenog otvaranju Andrićgrada, koji, kako ističu, treba da bude simbol pomirenja i prosperiteta sva tri naroda u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije