BiH

Suspendovan direktor BHMAC-a

Suspendovan  direktor BHMAC-a
Suspendovan direktor BHMAC-a

SARAJEVO - Dušan Gavran suspendovan je danas s pozicije direktora Centra za uklanjanje mina BiH (BHMAC) zato što je osumnjičen za zloupotrebe položaja, primanje mita i falsifikovanje službenih isprava.

Istragu protiv Gavrana odranije vodi Tužilaštvo BiH zbog sumnji da je namještao tendere za poslove deminiranja, a odluku o njegovoj suspenziji donijelo je Vijeće ministara BiH.

Milan Rezo, pomoćnik direktora za operacije u BHMAC-u, ovlašten je da obavlja poslove direktora dok se protiv Gavrana vodi krivični postupak.

Vijeće ministara BiH upoznato je s informacijom Ministarstva komunikacija i prometa o "nedoličnom ponašanju"  privremene uprave Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA), koju čine Marin Raspudić, Đelal Hasečić i Damir Ćopić. U informaciji je navedeno da je privremena uprava BHANSA u vrijeme dugo planiranog i zakazanog početka operacija preuzimanja kontrole nad bh. nebom otputovala na "ATC Global 2014" sajam u Kini, na kojem nisu potpisali nijedan dokument od značaja za BiH.

"Agencija je ostavljena bez ovlaštene osobe koja je mogla nastaviti aktivnosti u vezi s preuzimanjem bh. neba, što predstavlja opstrukciju ovog važnog  projekta", istaknuto je u informaciji.

Ministarstvo prometa i komunikacija, na čijem čelu je Damir Hadžić, zaduženo je da pripremi i Vijeću ministara za narednu sjednicu dostavi prijedlog za razrješenje v.d. članova Uprave i prijedlog imenovanja nove uprave BHANSA. Hadžić je već za ranije sjednice Vijeća ministara bio uputio prijedlog o razrješenju Raspudića i Hasečića, a umjesto njih za nove članove privremene uprave BHANSA predložio je Davorina Primorca, zeta lidera HDZ BiH Dragana Čovića, i Amera Kapetanovića. Prema tom Hadžićevom prijedlogu, Damir Ćopić je trebao ostati u Upravi BHANSA.

Ove kadrovske promjene na ranijim sjednicama Vijeća ministara nisu usvojene zbog nepostizanja političkog dogovora i o ostalim imenovanjima. 

Hadžić je juče rekao da BiH, kako je i najavio, polako preuzima kontrolu donjeg i srednjeg sloja bh. neba i da BiH čeka puno posla kako bi do 1. oktobra iduće godine preuzela kontrolu svog kompletnog zračnog prostora.

S dnevnog reda sjednice Vijeća ministara juče su skinuti Akcioni plan o digitalizaciji javnih RTV servisa i Politika sektora telekomunikacija, koji su uslovi za deblokadu u procesu prelaska s analognog na digitalno emitovanje. "Bez obrazloženja je stigao pisani zahtjev da se ove, i još neke tačke iz nadležnosti Ministarstva komunikacija skinu s dnevnog reda. To je vrsta političkog pritiska radi sprečavanja podizanja nivoa državnosti BiH i u ovoj oblasti", izjavio je Hadžić.  

Vijeće ministara utvrdilo je juče prijedlog ugovora kojim bi se BiH od Evropske investicijske banke zadužila za 100 miliona eura radi izgradnje dionice autoputa od Počitelja do Bijače na koridoru 5c.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije